Dezastrele naturale produc tot mai multe pagube: Estimările pentru 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uraganul Ida FOTO Profimedia
Uraganul Ida FOTO Profimedia

Anul 2021 a fost marcat de dezastre naturale grave pe toate continentele, cele mai costisitoare dintre ele fiind în Statele Unite şi în Europa, unde Germania a înregistrat un record în privinţa despăgubirilor.

Cele mai costisitoare zece dezastre naturale din 2021 totalizează prejudicii de peste 170 de miliarde de dolari, arată raportul anual al ONG-ului britanic Christian Aid.

Aceste costuri, în creştere faţă de 2020, reflectă consecinţele economice tot mai importante ale modificărilor climatice, care se adaugă dramelor umane îndurate în cursul unor astfel de episoade, comentează AFP pe marginea raportului.

Pe lângă costurile materiale, cele zece dezastre naturale au cauzat moartea a 1.075 de persoane şi au determinat strămutarea altora 1,3 milioane.

Catastrofa cea mai costisitoare este considerată uraganul Ida, cu prejudicii de 65 de miliarde de dolari doar pe coasta de est a Statelor Unite. În afară de Statele Unite, acest uragan de categoria a 4-a a mai afectat în perioada 26 august - 4 septembrie aproape toată regiunea Caraibelor şi chiar şi o parte din nordul Americii de Sud.

Uraganul Ida este urmat în privinţa costurilor de inundaţiile care au devastat în iulie Germania şi Belgia, ale căror prejudicii sunt estimate la 43 de miliarde de dolari, apoi de furtuna Uri, care a dus frigul chiar şi în Texas. O  a patra catastrofă naturală depăşeşte pragul de 10 miliarde de dolari în privinţa costurilor, şi anume inundaţiile produse în iulie în provincia chineză Henan, cu prejudicii calculate la 17,6 miliarde de dolari.

Urmează inundaţiile din Columbia Britanică, Canada (noiembrie, 7,5 miliarde de dolari), valul de frig tardiv din aprilie din Franţa (5,6 miliarde), care a afectat mai ales culturile de viţă de vie, ciclonul Yaas din India şi Bangladesh (mai, 3 miliarde de dolari), taifunul In-Fa din China (iulie, 2 miliarde de dolari), inundaţiile din Australia (martie, 2,1 miliarde de dolari) şi ciclonul Tuaktae din India şi Sri Lanka (mai, 1,5 miliarde de dolari).

Pagubele, mult mai mari în realitate

„Costurile schimbării climatice au fost ridicate în acest an”, afirmă Kat Kramer, responsabil pentru climat în cadrul Christian Aid şi autor al raportului.

Anul trecut, suma despăgubirilor pentru cele mai grave zece dezastre naturale s-a apropiat de 150 de miliarde de dolari, potrivit ONG-ului, care subliniază că majoritatea evaluărilor sale „sunt bazate doar pe prejudiciile asigurate” şi semnalează că „pagubele sunt mult mai mari în realitate”.

Raportul Christian Aid se referă în mare parte la catastrofele produse în ţările bogate, cu infrastructuri mai dezvoltate şi mai bine asigurate. Dar ONG-ul precizează că „cele mai devastatoare evenimente meteo ale anului 2021 au lovit ţări sărace care au contribuit puţin la cauzele schimbării climatice” şi unde majoritatea bunurilor afectate nu sunt asigurate. În Sudanul de Sud, de exemplu, inundaţiile au afectat 800.000 de persoane, dar costul lor economic nu poate fi evaluat.

La mijlocul lui decembrie, compania de asigurări Swiss Re a publicat o estimare globală a catastrofelor naturale în 2021. Evaluarea sa se ridică la aproximativ 250 de miliarde de dolari, în creştere cu 24% faţă de 2020.

An record de despăgubiri în Germania

Anul 2021 a adus un record pentru Germania în ceea ce priveşte despăgubirile achitate în baza asigurărilor pentru inundaţii, furtuni şi vreme extremă.

„Cu daune asigurate pentru locuinţe, bunuri incluse, afaceri şi autovehicule în valoare de circa 12,5 miliarde de euro (aproximativ 14 miliarde de dolari), 2021 a fost cel mai costisitor an al dezastrelor naturale de la debutul înregistrărilor statistice, la începutul anilor 1970”, a declarat luni Joerg Asmussen, director general al Asociaţia Asigurătorilor Germani (GDV).

Cea mai mare parte a plăţilor - aproximativ 8,2 miliarde de euro - au fost asociate inundaţiilor grave care au afectat în vară vestul ţării. Aproximativ 7,7 miliarde de euro au fost plătite pentru locuinţe asigurate, bunuri incluse şi afaceri, în timp ce aproximativ 450 de milioane de euro au acoperit daunele produse autovehiculelor, a precizat GDV, potrivit agenţiei de presă DPA.

În plus, alte milioane de euro au acoperit daunele produse maşinilor de furtunile puternice însoţite de grindină care s-au abătut în iunie asupra unor regiuni ale Germaniei.

Catastrofele naturale au existat mereu, dar, potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbarea climatică cauzată de activitatea umană a crescut frecvenţa şi consecinţele lor.

În prezent, două episoade de dezastre naturale sunt în prim-plan în lume. În America de Sud, statul Bahia, din nord-estul Braziliei, şi Bolivia sunt lovite de inundaţii grave, soldate cu zeci de morţi, mii de sinistraţi şi zeci de localităţi distruse. În Filipine, autorităţile revizuiesc în creştere de la zi la zi bilanţul taifunului Rai, produs îmtre 12 şi 22 decembrie. Ultimul bilanţ furnizat de autorităţile filipineze este de 388 de morţi, 60 de dispăruţi şi circa 300.000 de sinistraţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite