De ce scenariul unui summit Putin-Trump-Zelenski ar fi riscant pentru Ucraina și Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o analiză, grupul de reflecție „Re: Russia” al analistului politic rus Kirill Rogov a avertizat asupra faptului că, în funcție de format, discuțiile de pace de la Istanbul prezintă riscuri mari nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă, relatează Meduza, care face un rezumat al principalelor argumente ale experților din Rusia.

Scenariul în care Trump, Putin și Zelenski s-ar întâlni la Istanbul este puțin probabil FOTO Arhivă
Scenariul în care Trump, Putin și Zelenski s-ar întâlni la Istanbul este puțin probabil FOTO Arhivă

Volodimir Zelenski a anunțat că va zbura în Turcia și îl va aștepta acolo pe Vladimir Putin, cu scopul de a relua negocierile directe între Moscova și Kiev, joi, 15 mai. Dacă președintele rus se prezentă, președintele american Donald Trump a declarat că se va alătura la rândul său. Mai simplu spus, ceea ce se va întâmpla în continuare depinde de Vladimir Putin, primul care a propus o întâlnire pentru negocieri în Turcia, scrie Meduza.

Scenariul unei întâlniri între Putin, Trump și Zelenski la Istanbul poate părea o turnură diplomatică surprinzătoare, dar asta doar la prima vedere. Potrivit analiștilor de la Re: Russia, perspectiva unor noi discuții de pace în Turcia se aliniază cu obiectivele negocierilor maraton ale administrației Trump în Arabia Saudită. Din acest punct de vedere, invitația Kremlinului exploatează avântul diplomatic al SUA, tentând Casa Albă cu o victorie îndelung așteptată în materie de politică externă.

Vladimir Putin și-a anunțat propunerea în circumstanțe neobișnuite - într-o conferință de presă imediat după miezul nopții, pe 11 mai - la câteva ore după ce patru lideri europeni au emis în comun un ultimatum prin care îndemnau Rusia să accepte un armistițiu fără condiții prealabile, ca prim pas către negocieri. Rolul acestui ultimatum a fost să facă presiuni asupra Kremlinului pentru a renunța la insistența sa de a aborda întâi de toate anumite „nuanțe” - practic, niște condiții pe care Kievul le consideră echivalente cu capitularea

Înainte de acest ultimatum, Moscova reușise să atragă administrația Trump în discuții privind condițiile de pace, subminând astfel eforturile de a aduce imediat Rusia la masa negocierilor.

Liderii europeni susțin că discuțiile au sens doar dacă există un armistițiu. Este o asumpție corectă - altminteri, care ar fi scopul unei noi runde de negocieri dacă Kremlinul ține cu dinții de aceleași cerințe maximaliste pe care le-a formulat în urmă cu trei ani? De altfel, Kremlinul a semnalat deja că asta și intenționează. 

Reacția inițială a lui Zelenski la propunerea lui Putin a sugerat, de asemenea, că un armistițiu ar trebui să preceadă discuțiile propriu-zise de pace. Totuși, poziția Ucrainei s-a schimbat în momentul în care Trump a îmbrățișat brusc negocierile directe fără condiții prealabile, subminând ultimatumul Europei și exprimându-și simultan scepticismul cu privire la perspectiva unui acord, indicând că SUA vor vedea dacă un acord „este sau nu posibil”.

Tactica Rusiei 

Analiștii observă că propunerea lui Putin nu este o tactică de tergiversare, așa cum ar putea părea la prima vedere. Kremlinul nu ar fi stabilit o dată atât de aproape - care să coincidă cu sfârșitul vizitei lui Trump în Arabia Saudită - dacă adevăratul scop ar fi fost amânarea. Mai degrabă, președintele rus valorifică dorința lui Trump de a obține o mare realizare diplomatică, indiferent de substanța acesteia.

Trump a declarat că va veni în Turcia doar dacă și Putin apare. O întâlnire la Istanbul ar avea sens doar dacă duce la un acord, chiar și la un armistițiu temporar. Deși termenii potențiali rămân neclari, negociatorii americani precum Steve Witkoff - un susținător al concesiilor majore față de Moscova - probabil că se dau peste cap pentru a finaliza un acord.

Singurul lider a cărui prezență este confirmată joi în Turcia este Zelenski, însă el nu a avut altă opțiune decât să se conformeze îndemnului lui Trump - pe fondul amenințării din partea Washingtonului de a suspenda ajutorul militar. Pe de altă parte, e de așteptat ca liderii europeni care l-au susținut anterior pe Zelenski în disputele cu SUA să stea pe margine.

Vladimir Putin nu a răspuns încă invitației lui Zelenski de a se întâlni în Turcia, dar această tăcere evidențiază poziția sa mai puternică, care lasă soarta summitului în mâinile sale. Cu alte cuvinte, Rusia mizează pe scenariul în care doar Putin poate realiza visul lui Trump de a semna un acord decisiv în timpul primului său turneu în străinătate.

Riscurile pentru Ucraina

Două luni de negocieri (inclusiv oferta SUA de a recunoaște suveranitatea Rusiei asupra Crimeei) sugerează că Putin ar putea fi dispus să renunțe la revendicările asupra teritoriilor din regiunile anexate pe care forțele sale nu le-au ocupat. Însă Kremlinul se opune în continuare ferm continuării ajutorului militar occidental către Kiev și oricărei viitoare prezențe de trupe europene în Ucraina. Așadar, un eventual acord final, care ar fi negociat fără contribuția lui Zelenski sau a liderilor europeni, riscă să acorde Rusiei concesii tocmai în aceste aspecte cheie pentru viitorul Ucrainei și capacitatea de a se apăra în absența unor minime garanții de securitate.

În scenariul în care Putin nu va participa la discuțiile de la Istanbul, negocierile vor continua probabil la nivel de miniștri de externe și se vor încheia cel mai probabil fără un rezultat. Pe de altă parte, orice semn că Putin va participa ar trebui să suscite multă îngrijorare la Kiev și în întreaga Europă. Întrucât, în acest caz, argumentează analiștii, Zelenski riscă să nu aibă aproape niciun spațiu de manevră - de pildă, Trump și Putin ar putea veni în Turcia cu un proiect de acord, iar Trump să facă presiuni asupra Kievului să îl semneze. Chiar într-un atare scenariu însă, liderul Ucrainei aflat în dificultate a demonstrat în repetate rânduri o hotărâre și o ingeniozitate remarcabile sub presiune, conchid analiștii.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite