Cutremur în Nepal. Echipele de salvare au reluat operaţiunile de evacuare a alpiniştilor de pe Everest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremur în Nepal. Echipele montane de salvare, ajutate de vremea favorabilă, au început evacuarea alpiniştilor blocaţi de două zile pe masivul Everest, ca urmare a avalanşelor provocate de puternicul cutremur produs sâmbătă în Nepal. Aproape un milion de copii au fost „grav afectaţi“ în urma seismului cu magnitudinea de 7,9.

Elicopterele au reluat, luni dimineaţa, evacuarea alpiniştilor blocaţi pe Muntele Everest, în urma avalanşelor declanşate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade produs sâmbătă în Nepal, scrie pe conturile sale de Facebook şi Twitter alpinistul român Alex Găvan.

"Evacuarea alpiniştilor blocaţi în taberele 1 şi 2 continuă. Trei elicoptere zboară non-stop. Din cauza altitudinii mari, sunt transportate doar câte două persoane o dată. Vremea este bună", a scris alpinistul român Alex Găvan pe conturile sale de Facebook şi Twitter.

Vremea s-a îmbunătăţit luni dimineaţa şi elicopterele se îndreaptă către tabăra de bază de pe Muntele Everest pentru aducerea celor 210 alpinişti blocaţi, scrie şi BBC News Online. Cutremurul a declanşat o avalanşă uriaşă care a îngropat parţial tabăra de bază în care se aflau numeroşi alpinişti străini şi ghizii lor nepalezi. Cel puţin 18 persoane au murit şi alte 60 au fost rănite, afirmă BBC, adăugând că multe altele sunt date dispărute.

Cutremur în Nepal. Peste 50 de alpinişti au fost deja salvaţi

Echipele de salvare au declarat pentru BBC că alpiniştii blocaţi pe Everest nu au putut coborî deoarece echipamentul lor a fost luat de avalanşe. Ministrul nepalez al Turismului, Deepak Chanda Amatya, a declarat că peste 50 de alpinişti au fost salvaţi. 

La rândul său, Ministerul român de Externe a precizat că 28 de români au fost localizaţi în Nepal şi se află în siguranţă.

"Bilanţul morţilor ]n urma seismului se ridică la peste 3.600, iar 6.538 de persoane au fost rănite", a declarat Rameshwor Dangal, şef al serviciului pentru situaţii de urgenţă din Ministerul de Interne de la Kathmandu. Este cel mai grav seism produs în această ţară din 1934, când 8.500 de oameni şi-au pierdut viaţa într-un cutremur.

În plus, aproximativ 90 de persoane şi-au pierdut viaţa în ţări învecinate, ca India şi China, mai scriu agenţiile internaţionale de presă.

Seismul cu magnitudinea de 7,8 care a zguduit sâmbătă Nepalul este cel mai devastator din ultimii 80 de ani. El a fost urmat de numeroase replici şi a declanşat mai multe avalanşe în Munţii Everest, unde începea sezonul de alpinism şi unde 18 persoane au fost ucise.

Bilanţul este posibil să se înrăutăţească, iar agenţiile umanitare aflate la faţa locului se confruntă cu serioase dificultăţi în evaluarea distrugerilor şi a necesităţilor, însă acestea par considerabile.

Cutremur în Nepal. 100.000 de soladaţi nepalezi implicaţi în operaţiunile de salvare

Purtătorul de cuvânt al armatei nepaleze, Jagdish Pokhrel, a declarat pentru AP că aproape toţi cei 100.000 de soldaţi sunt implicaţi în operaţiunile de salvare. "Nouăzeci la sută din armată este acolo pentru a participa la misiunile de căutare şi salvare. Ne concentrăm eforturile pe salvarea oamenilor", a precizat el. 

Cel puţin 3.326 de persoane au murit în urma cutremurului de sâmbătă, au declarat oficialii, în timp ce peste 6.500 de persoane au fost rănite. Zeci de persoane au murit, de asemenea, în China şi India. Oficialii au declarat însă că bilanţul victimelor ar putea creşte pe măsură ce se ajunge în zonele montane izolate din vestul Nepalului.

Paisprezece echipe medicale internaţionale se îndreaptă spre Nepal, a anunţat ONU. Oferte de ajutor au venit însă din întreaga lume. Unele echipe străine au ajuns deja la faţa locului şi participă la misiunile de căutare şi salvare, în timp ce replicile puternice au determinat unele avioane să survoleze în cerc aeroportul din Kathamandu înainte de aterizare. 

UNICEF a anunţat că aproximativ un milion de copii din Nepal au nevoie urgentă de asistenţă umanitară, fiind extrem de vulnerabili. Ţara a rămas fără apă şi alimente şi există pene de electricitate frecvente, a afirmat ONU. 

Printre ţările care şi-au oferit ajutorul se numără Statele Unite, care au trimis o echipă de răspuns în caz de dezastre şi au oferit un milion de dolari, potrivit USAid. China a trimis o echipă de salvare care a ajuns deja în Nepal. India a trimis câteva aeronave cu echipament medical şi un spital mobil, precum şi o echipă formată din 40 de persoane, însoţite de câini special antrenaţi. Marea Britanie a trimis o echipă formată din opt persoane şi a oferit ajutor în valoare de cinci milioane de lire sterline. Pakistanul a trimis patru avioane C-130 cu echipament medical, medici militari, echipe de salvare dotate cu radare şi câini special antrenaţi, alimente, corturi şi pături. Norvegia a oferit asistenţă umanitară în valoare de 3,9 milioane de dolari, în timp ce promisiuni au venit şi din partea Germaniei, Spaniei, Franţei, Israelului şi UE.

1 milion de copii, grav afectaţi

Aproape un milion de copii au fost "grav afectaţi" în urma cutremurului devastator din Nepal în care şi-au pierdut viaţa peste 3.200 de persoane, a declarat un purtător de cuvânt al UNICEF (Fondul Naţiunilor pentru Copii), în timp ce echipele de intervenţie continuă operaţiunile în zona dezastrului.

UNICEF a anunţat că echipele de intervenţie sunt preocupate de riscul apariţiei unor boli infecţioase şi al contaminării apei, în contextul în care sute de mii de nepalezi dorm în corturi sau în aer liber.

„Ceea ce ştim acum este că sunt aproape un milion de copii grav afectaţi. Cea mai mare preocupare a noastră pentru ei în acest moment este accesul la apă potabilă şi la condiţii salubre, ştim că resursele de apă şi alimente sunt în curs de epuizare“, a declarat Christopher Tidey, specialist în comunicare al UNICEF.

Nepalezii se tem că urmează un cutremur şi mai mare

În timp ce căutarea unor eventuali supravieţuitori se intensifică, o replică puternică, cu magnitudinea de 6,7, s-a înregistrat duminică în Nepal, generând panică.

Zvonurile conform cărora un nou cutremur puternic va distruge ţara continuă să terorizeze populaţia. „Am auzit că un alt cutremur, cu magnitudinea 9, va lovi“, a declarat Anuj Shrestha, care campează cu soţia şi cele două fiice într-un spaţiu deschis, în Kathmandu.

Winfried Hanka, un seismolog de la Centrul german de cercetare geologică din Potsdam, a declarat că oamenii trebuie să se aştepte la mai multe replici. "Va continua cu siguranţă aşa câteva săptămâni sau luni şi se va reduce treptat", a precizat el.

Cel mai mare seism din Nepal din ultimii 81 de ani, produs sâmbătă, cu o magnitudine de 7,8, urmat duminică de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,7, este rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană şi cea euroasiatică, explică specialiştii de la Institutul american de geofizică (USGS).

Placa indiană avansează către Tibet cu o viteză de ordinul a 2 centimetri pe an şi încearcă să intre sub platoul tibetan, a declarat Jerome Vergne, seismolog la Observatorul pentru Studierea Pământului din Strasbourg, citat de AFP. „Această suprapunere nu se face continuu, ci sacadat. Acolo a avut loc o asemenea mişcare bruscă foarte mare, adică o ruptură brutală pe falia dintre cele două plăci“, a mai spus el.

Replici, potenţial foarte puternice, ale cutremurului de sâmbătă sunt previzibile în lunile şi anii care vor urma în Nepal, unde cercetătorii se aşteaptă la „seisme majore“.

Cutremurul de sâmbătă a fost produs de ruptura unei mari falii, care a generat unde cu atât mai puternice cu cât fenomenul a fost foarte rapid. Ruptura a început la nord-vest de capitala ţării, Kathmandu, şi s-a propagat către est, pe aproximativ o sută de kilometri.

Partea superficială, de la sud de Kathmandu, nu s-a spart, ceea ce înseamnă că zona nu a fost complet deblocată d acest seism', aşa încât anii următori vor fi 'o perioadă delicată', a apreciat Pascal Bernard, seismolog la Institutul pentru fizica globului pământesc din Paris.

Această ciocnire a plăcilor tectonice stă la originea lanţului Munţilor Himalaya, aminteşte AFP, menţionând că, în regiunea respectivă, există falii imense, cu planuri înclinate foarte lungi, care pot genera mari zone de contact. În regiunea himalayană se vor mai înregistra cutremure majore, putând chiar depăşi magnitudinea celui de sâmbătă, a estimat Pascal Bernard, precizând că acest lucru se poate întâmpla „în câteva zeci sau chiar sute de ani“. „Ceea ce este mai rău abia urmează, dar s-ar putea să se întâmple peste câteva secole“, a opinat el.

Înaintea celui de sâmbătă, un mare cutremur s-a produs — din cauza apropierii plăcilor tectonice — în 1934 la Kathmandu, iar anterior acestuia, în anul 1255.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite