Cutremur în Nepal: cursă contracronometru pentru viaţă printre ruine
0Peste 3.800 de cadavre au fost recuperate până luni seara, toate victime ale cutremurului de magnitudine 7,9 pe Richter care a lovit sâmbătă Nepalul. În continuare, mii de persoane rămân dispărute, iar şansele de a fi recuperate în viaţă scad cu fiecare minut.
Cutremur în Nepal: peisaje uluitoare, înlocuite cu imagini apocaliptice
Peisajele naturale uimitoare ale Nepalului au fost înlocuite cu adevărate scene apocaliptice în ultimele două zile, în urma cutremurului de magnitudine 7,9 pe Richter. Străzile capitalei Kathmandu au devenit morgi: sute de cadavre stăteau luni aliniate, în aer liber, până când autorităţile copleşite de dimensiunile tragediei vor găsi spaţii adecvate pentru depozitarea lor. Lângă ei stăteau întinşi şi răniţii.
Spitalele sunt deja pline, iar orice minim triaj se face direct în stradă. Paralel cu şirul de cadavre, supravieţuitorii au format cozi uriaşe pentru a primi apă din camioane. Abia luni au sosit şi primele alimente şi medicamente, transmit corespondenţii de presă. Deja, ONU a avertizat că există riscul apariţiei unor focare de infecţii din cauza lipsei apei curate şi a canalizării. UNICEF estimează că un milion de copii se află în pericol sau au fost afectaţi grav de cutremurul din Nepal
Lupta pentru viaţă continua însă, la mai bine de 48 de ore de la cutremurul din Nepal, de magnitudine 7,9 pe Richter. Cot la cot cu echipajele prea puţine de salvare, supravieţuitorii săpau cu mâinile goale printre ruine pentru a-i elibera pe cei prinşi între dărâmături. În câteva cazuri, diferenţa dintre viaţă şi moarte a fost milimetrică. Un bărbat a fost recuperat în viaţă după ce a petrecut o zi lipit de cadavrul prietenului său cel mai bun. Cei doi bărbaţi se aflau în casa din Swyambhu a supravieţuitorului atunci când s-a produs seismul.
Cutremur în Nepal: Autorităţile se aşteaptă la 5.000 de morţi
Până luni seară, 3.800 de cadavre au fost recuperate, în timp ce mii de persoane rămân dispărute. Şansele ca acestea să fie găsite în viaţă scad însă considerabil cu trecerea timpului. Neoficial, autorităţile au transmis că bilanţul morţilor ar putea creşte la 5.000 până marţi. „Nimeni nu-i ajută pe oamenii de la sate. Mor oamenii acolo”, spune un A.B. Gurung, un soldat nepalez, citat de agenţia de ştiri Reuters.
Deocamdată, autorităţile nepaleze nu au reuşit să facă un bilanţ clar al persoanelor dispărute. Situaţia este însă ceva mai limpede în ceea ce-i priveşte pe străinii aflaţi în Nepal, după ce ministerele de Externe din întreaga lume au lucrat la foc continuu pentru a lua legătura cu ei. În jur de 300.000 de turişti se aflau în Nepal atunci când s-a produs cutremurul. Câteva sute dintre ei se aflau pe Everest, având în vedere că ne aflăm în una dintre cele mai prielnice perioade ale sezonului de alpinism.
Printre ei se număra şi producătorul de documentare Tom Taplin, din California, care lucra la un film despre alpinişti. De o lună, Taplin stătea la baza de la poalele Everstului. Un alt cetăţean american care a murit pe Everest este Eve Girawong, din New Jersey, care lucra ca medic la aceeaşi tabără de la baza celui mai înalt munte din lume.
De sâmbătă, cei mai mulţi dintre cei un milion de locuitori ai capitalei nepaleze refuză să mai doarmă în case, fie pentru că acestea au fost distruse sau avariate, fie de frica unui nou seism. Mii de persoane au fugit luni din oraş, blocând drumurile de ieşire din Kathmandu, îndreptându-se către zone de câmpie.
Cutremul în Nepal: „Un coşmar în aşteptare”
Geologii avertizau de ceva vreme că un astfel de cutremur se va produce în Nepal. Fizic şi geologic, ceea ce s-a întâmplat este exact ceea ce anticipam”, a declarat James Jackson, directorul departamentului de ştiinţe geologice din cadrul Universităţii Cambridge, citat de Associated Press.
Mai mult, cu doar o săptămână înainte de cutremurul din Nepal, în jur de 50 de specialişti în geologie şi ştiinţe sociale s-au strâns la Katmandu, capitala Nepalului, pentru a elabora un plan de acţiune exact pentru astfel de situaţii. „Era un soi de coşmar în aşteptare”, adaugă Jackson. „Mergeam chiar prin această zonă, unde cutremurul a făcut ravagii, şi mă gândeam că aria este sortită să aibă probleme.”
Cutremur în Nepal: Toţi alpiniştii români sunt „teferi şi în siguranţă”
Justin Ionescu, Zsolt Torok, Alex Găvan şi Teofil Vlad, cei patru alpinişti români care se aflau în Munţii Himalaya sâmbătă, atunci când s-a produs o uriaşă avalanşă ca urmare a cutremurului, sunt în siguranţă şi teferi, a anunţat luni într-un comunicat Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă.
„Justin Ionescu şi Zsolt Torok, cei doi alpinişti români care aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleză, în acest sezon, sunt teferi şi urmează să fie evacuaţi din Tabăra 1, aflată la circa 6.000 m altitudine, acolo unde cei doi se află în prezent. Alex Găvan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte învencinat, se află de asemenea în siguranţă. Teofil Vlad, aflat de cealaltă parte a Muntelui Everest (pe Nord, în Tibet), este de asemenea în siguranţă, la 5.200 m altitudine (tabăra de bază tibetană). Zona nordică a fost mai puţin afectată de cutremur", se arară în comunicatul citat.
[<a href="//storify.com/elenadumitru/cutremur-in-nepal" target="_blank">View the story "Cutremur în Nepal" on Storify</a>]