Cum este comemorat în Iran președintele Ebrahim Raisi. Anchetatorii investighează în continuare accidentul de elicopter

0
Publicat:

Marți au început ceremoniile funerare pentru președintele iranian Ebrahim Raisi, în urma decesului acestuia într-un accident de elicopter. Autoritățile investighează cauzele care au făcut ca aeronava să se izbească de versantul unui munte izolat, pe timp de ceață.

Ebrahim Raisi a murit într-un acciudent de elicopter
Ebrahim Raisi a murit într-un acciudent de elicopter

Moartea lui Raisi, alături de alți oficiali de rang înalt, inclusiv ministrul de externe al țării, a lăsat instituția de linie dură a Republicii Islamice să se confrunte cu un viitor incert, în timp ce se confruntă cu tensiuni regionale în creștere și nemulțumiri interne, scrie edition.cnn.com.

Guvernul iranian a decretat mai multe zile de doliu, care vor culmina cu o înmormântare la sfârșitul acestei săptămâni pentru clericul ultraconservator în vârstă de 63 de ani, care a fost văzut cândva ca un potențial succesor al actualului lider suprem, ayatollahul Khamenei.

Ziua de marți va începe cu rugăciuni de înmormântare și o procesiune în orașul Tabriz, cel mai mare oraș din regiunea muntoasă din nord-vestul Iranului, unde s-a prăbușit elicopterul, potrivit lui Mohsen Mansouri, șeful comitetului de planificare a funeraliilor și vicepreședinte iranian pentru afaceri executive.

Mai târziu, în aceeași zi, trupurile victimelor vor fi transferate în orașul sfânt șiit Qom, unde sunt instruiți mulți dintre clericii care formează elita teocratică a Iranului, înainte de a se îndrepta spre capitala Teheran.

Miercuri sunt planificate mari ceremonii în uriașa Mare Moschee Grand Mosallah din Teheran. Mansouri a anunțat o zi de sărbătoare și închiderea birourilor din întreaga țară în acea zi pentru ca procesiunile să poată avea loc.

Trupul lui Raisi va fi apoi mutat la sanctuarul istoric Imam Reza din Mashhad, unde Ayatollahul Khamenei va conduce rugăciunile, potrivit Mehr News.

Nu există niciun indiciu cu privire la cauzele care ar fi putut provoca prăbușirea - și de ce atât de mulți înalți oficiali guvernamentali iranieni călătoreau într-un singur elicopter vechi de zeci de ani.

În primele momente după ce elicopterul lui Raisi a pierdut contactul duminică seara, Turcia a declarat că a monitorizat dacă aeronava a dat sau nu un „semnal”, dar nu a putut detecta nimic.

„Am contactat imediat partea iraniană. Și ei ne-au contactat, dar, din păcate, s-a văzut că sistemul de semnalizare era fie oprit, fie elicopterul nu avea sistemul de semnalizare", a declarat ministrul turc al Transporturilor și Infrastructurii, Abdulkadir Uraloglu, potrivit televiziunii de stat turce TRT.

Nu a fost clar dacă acesta se referea la transponderul elicopterului, cu care marea majoritate a aeronavelor sunt de obicei echipate.

Întrebat dacă există posibilitatea unui sabotaj, Uraloglu a spus că este prea devreme pentru a comenta acest aspect și a precizat că primele indicii par a fi un accident cauzat de vremea cețoasă.

Luni, presa iraniană a relatat că șeful militar al țării a numit o comisie de investigare a cauzelor prăbușirii, din care fac parte experți militari și tehnici.

O delegație de rang înalt va merge la locul accidentului din Azerbaidjanul de Est, potrivit agenției iraniene de presă Tasnim.

Partenerii autocrați salută un „prieten” pierdut

Se așteaptă ca pierderea lui Raisi - un conservator dur și protejat al ayatollahului Khamenei - să semene și mai multă incertitudine într-o țară care se confruntă deja cu tensiuni economice și politice semnificative, în timp ce tensiunile cu Israelul, țară vecină, sunt la un nivel periculos de ridicat.

Moartea sa a declanșat atât reacții interne, cât și internaționale - mai mulți parteneri autocrați ai Iranului trimițând atât condoleanțe, cât și laude efuzive. Președintele rus Vladimir Putin, liderul chinez Xi Jinping și liderul nord-coreean Kim Jong Un au publicat declarații în care au lăudat moștenirea lui Raisi și l-au salutat ca pe un „prieten”.

În mesajul său, Kim l-a descris pe Raisi ca fiind „un om de stat remarcabil și un prieten apropiat al poporului (nord-coreean)”, adăugând că liderul „a adus o mare contribuție la cauza poporului iranian pentru protejarea suveranității, dezvoltării și intereselor țării lor”, potrivit presei de stat nord-coreene KCNA.

Xi, al cărui guvern a jucat anul trecut un rol în medierea unei apropieri istorice între Iran și Arabia Saudită, a salutat „contribuțiile importante ale lui Raisi la menținerea securității și stabilității Iranului și la promovarea dezvoltării și prosperității naționale”.

„Moartea tragică a lui Raisi este o mare pierdere pentru poporul iranian, iar poporul chinez a pierdut, de asemenea, un bun prieten”, a declarat Xi într-o declarație difuzată de presa de stat chineză, adăugând că cele două țări vor continua să „consolideze și să aprofundeze” parteneriatul lor strategic.

Putin, despre care SUA consideră că primește sprijin din partea Iranului pentru războiul său din Ucraina, l-a numit pe liderul iranian un „politician remarcabil” și un „prieten adevărat al Rusiei”. Raisi a avut „o contribuție personală neprețuită” la dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări, se arată în declarația lui Putin publicată de Kremlin.

Comentariile vin în contextul în care observatorii au subliniat o coordonare slabă, dar în creștere, a intereselor dintre Iran, China, Coreea de Nord și Rusia, din cauza animozității lor comune față de un sistem global pe care îl consideră dominat de SUA și de valorile sale.

În interiorul Iranului, unde mulți dintre tinerii revoltați din populația tânără a țării s-au săturat de guvernarea clericilor conservatori, Raisi a avut o moștenire mult mai polarizantă.

El a fost văzut pe scară largă ca o figură în care establishment-ul iranian de linie dură a investit puternic. Dar, de asemenea, a înăbușit în mod brutal o revoltă condusă de tineri din cauza legilor represive, cum ar fi obligativitatea hijabului, și a continuat să elimine disidența în urma acesteia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite