Cum a reuşit Vietnamul să devină o ţară de succes în gestionarea noului coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vietnamezii stau la coadă în Hanoi pentru testarea de covid-19 FOTO EPA-EFE/  Luong Thai Linh
Vietnamezii stau la coadă în Hanoi pentru testarea de covid-19 FOTO EPA-EFE/ Luong Thai Linh

În pofida unei frontiere foarte lungi cu China şi a unei populaţii foarte numeroase, Vietnamul a înregistrat doar puţin peste 300 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi nu a raportat niciun deces.

Vietnamul este, poate, ţara cea mai de succes în stăpânirea noului coronavirus. Cu 97 de milioane de locuitori şi o frontieră terestră de 1.444 de kilometri cu China, ţara din sud-estul Asiei a confirmat doar 312 cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

Potrivit unor experţi, Vietnamul, spre deosebire de alte ţări,  a avut o fereastră foarte mică de acţiune şi a folosit-o din plin. Acum ţările din întreaga lume sunt invitate să ia exemplu.

„Când ai de-a face cu veşti despre potenţiale pericole patogene, este bine să răspunzi excesiv”, afirmă doctorul Todd Pollack, implicat în Parteneriatul Harvard pentru promovarea sănătăţii în Vietnam.

Fiind conştiente că sistemul medical ar intra în colaps doar la o uşoară răspândire a noului coronavirus, autorităţile din Vietnam au pus accent pe metodele de prevenire timpurie şi la scară mare.

Astfel, când oraşul Wuhan, locul izbucnirii actualei crize de sănătate, anunţa al doilea deces de coronavirus, Guvernul Vietnamului iniţia primele „acţiuni drastice” de izolare în faţa unei pneumonii misterioase. A închis şcolile, spaţiile publice şi frontierele, a restricţionat călătoriile interne şi a intensificat controalele medicale. Persoanele venite din străinătate erau obligate să stea 14 zile în carantină.

Măsurile păreau foarte drastice, dar au fost respectate şi au dat rezultate bine în timp, spune pentru BBC News doctorul Guy Thwaites, director al unei clinici din Ho Chi Minh, precizând că Vietnamul are experienţa multor epidemii: de la coronavirusul din 2003-2004, la gripa aviară din 2010 şi focare mari de rujeolă şi febră Dengue.

„Guvernul şi populaţia sunt foarte, foarte obişnuite să facă faţă bolilor infecţioase şi le tratează în mod serios, probabil mult mai serios decât ţările bogate”, subliniază Guy Thwaites.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite