Cum a ajuns un luptător libian pentru libertate un lider de top în Al-Qaeda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abu Yahya al-Libi, al doilea cel mai important membru Al-Qaeda, a fost ucis într-un atac cu drone în Pakistan FOTO AFP
Abu Yahya al-Libi, al doilea cel mai important membru Al-Qaeda, a fost ucis într-un atac cu drone în Pakistan FOTO AFP

Ce determină o persoană să se alăture grupului terorist Al-Qaeda? Americanii par să fie parţial responsabili pentru deciziile unora de a îmbrăţişa terorismul: cel puţin aşa s-a întâmplat în cazul lui Abu Al-Libi, luptător libian pentru libertate, care, după ce a fost torturat de anchetatori americani, a devenit un lider terorist de top, dezvăluie „The Daily Best“.

Fratele său în vârstă de 45 de ani spune că nu există niciun dubiu că decizia lui Al-Libi a fost influenţată de americani. Mai mult, această decizie a şi dus la uciderea lui într-un atac cu drone americane în Pakistan, în iunie anul trecut. Uciderea lui Al-Libi poate fi şi unul dintre motivele pentru care jihadiştii libieni au atacat consulatul american din Benghazi în luna septembrie, crede fratele său. 

În zilele care au precedat atacul, amirul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, şi-a concentrat discursul despre atacul din 11 septembrie 2001 pe războiul dronelor, i-a elogiat moartea lui Al-Libi (devenit numărul doi în ierarhia reţelei teroriste Al-

Qaeda) şi i-a îndemnat pe „fraţii libieni“ să-l răzbune.

Pentru fiecare acţiune există şi o consecinţă

Al-Libi a fost în Afganistan timp de 15 ani, în calitate de membru al grupului islamic libian de luptă (LIFG), dar a evitat Al-Qaeda, spune fratele său, Abd al-Wahhab Qaid. Asta până când a fost maltratat la Baza Aeriană Bagram. Al-Libi a rămas în Afganistan până la căderea talibanilor, când a fost predat americanilor de autorităţile pakistaneze. „A fost umilit şi torturat foarte agresiv. Bineînţeles, pentru fiecare acţiune există şi o consecinţă“, spune Qaid, preşedintele comitetului naţional de securitate al Congresului Naţional General, din Parlamentul Libiei.

Atunci când fratele său a reuşit să scape de la Bagram, alături de alţi deţinuţi, mai rămăseseră puţini oameni în care putea avea încredere. „Nu mai erau alţi libieni islamişti care să-l ghideze, dar a găsit alţii precum Bin Laden. Al-Qaeda l-a adoptat şi l-a hrănit cu concepţiile ei“, povesteşte Qaid despre fratele său.

Acum, el speră că America îşi va revizui modul în care vrea să combată extremiştii musulmani şi că se va baza pe motive, nu pe emoţii, pe investigaţii şi nu pe supoziţii. Ceea ce îl deranjează pe Qaid este că Occidentul nu face diferenţă între diferitele tipuri de islamişti şi că îi priveşte pe toţi ca fiind parte a Al-Qaeda.

„Ne-am dorit, la fel ca toţi libienii, să fim liberi, să avem o viaţă onorabilă, dar, din păcate, acest lucru nu a fost posibil. Eram doar nişte elevi, încercam să fim paşnici dar nu am avut mult spaţiu şi mulţi dintre colegii mei au fost ucişi, astfel că în 1989 am părăsit Libia“, a explicat el cum a ajuns membru al grupului islamic libian de luptă.

Construirea Libiei moderne cu ajutorul forţelor occidentale

Qaid spune că nu simte ură faţă de America sau Europa, ci este recunoscător pentru sprijinul de care s-a bucurat revoluţia libiană într-un moment critic. El spune că ţara are nevoie de expertiza Occidentului pentru a construi instituţiile de stat ale Libiei democratice.

Totuşi, nu este de acord cu modul în care războiul s-a desfăşurat şi crede că SUA ar trebui să aibă o abordare nouă cu extremiştii musulmani, una care se bazează mai puţin pe forţă. „Sper ca America să adopte dialogul şi negocirea. Sper ca America nu apelează imediat la forţă“, mai spune el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite