Crime şi diamante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul fostului preşedinte liberian Charles Taylor, acuzat de crime de război în Sierra Leone, a început în urmă cu doi ani.

Cu toate acestea, atenţia lumii a fost atrasă de acest proces de la Tribunalul de la Haga după ce în boxa martorilor a apărut fotomodelul Naomi Campbell.

Chiar dacă evenimentele din ultimele zile au fost la un pas de a transforma procesul într-un circ, mărturia depusă de Naomi Campbell referitoare la diamantele pe care aceasta le-ar fi primit cadou de la Taylor este foarte importantă. Întrebarea esenţială este ce căuta fostul preşedinte liberian, în 1997, în Africa de Sud, locul în care i-ar fi oferit diamantele fotomodelului, după o cină oferită de Nelson Mandela. Charles Taylor a fost unul dintre principalii susţinători ai rebelilor din Frontul Revoluţionar Unit în timpul sângerosului război civil din Sierra Leone. De altfel, el se numără printre cei acuzaţi că poartă responsabilitatea pentru crimele de război comise în Sierra Leone. Acuzarea susţine că fostul lider liberian se afla în Africa de Sud pentru a cumpăra arme, iar plata s-ar fi făcut în diamante.

Taylor este primul lider african judecat pentru crime de război şi modul în care se va derula şi încheia acest proces poate avea un efect decisiv asupra unor viitoare procese împotriva unor dictatori care au însângerat continentul negru. La începutul procesului, procurorul-şef, Stephen Rapp, l-a numit „un imens test pentru justiţia internaţională". Stabilirea unei legături directe între Taylor şi atrocităţile din Sierra Leone va fi însă greu de dovedit. În plus, unii analişti se întreabă dacă astfel de procese vor aduce pacea şi reconcilierea în Africa, sau reprezintă mai degrabă un mod pentru liniştirea sentimentului de vină al Occidentului, care a acordat prea puţină atenţie circumstanţelor locale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite