Coreea de Nord: Unchiul şi mentorul lui Kim Jong-un a fost destituit şi apropiaţi ai acestuia executaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, prezentat mult timp ca mentorul său, a fost îndepărtat din postul de rang înalt pe care-l ocupa în cadrul armatei, iar mai mulţi dintre apropiaţii acestuia au fost executaţi, au anunţat marţi oficiali sud-coreeni, relatează AFP.

Într-un rapot prezentat în faţa unui comitet parlamentar, serviciile sud-coreene de informaţii au anunţat că lui Jang Song-thaek i-a fost retras postul de vicepreşedinte al Comisiei Apărării Naţionale, cel mai puternic organ de decizie din ţară, a declarat un deputat pentru presă.

În cazul în care informaţia va fi confirmată, destituirea lui Jang Song-thaek va constitui cea mai importantă destituire politică în cadrul puterii nord-coreene de la preluarea conducerii ţării de către Kim Jong-un, în decembrie 2011, care l-a înlocuit pe tatăl său, Kim Jong-il, mort în urma unei crize cardiace.

Într-o reuniune convocată în regim de urgenţă cu comitetul parlamentar, serviciile sud-coreene de informaţii au anunţat că Jang Song-thaek "a fost îndepărtat recent din post, iar doi dintre apropiaţii săi, Ri Yong-ha et Jang Soo-kil, au fost executaţi în public la jumătatea lui noiembrie", a declarat deputatul Jung Cheong-rae pentru presă.

"Toţi membrii armatei au fost informaţi cu privire la aceste execuţii. De atunci, Jang Song-thaek a dispărut", a adăugat el.

Jang Song-thaek, soţul surorii lui Kim Jong-il, a fost timp de decenii unul dintre personajele-cheie ale puterii de la Phenian, exercitate de trei generaţii de către familia Kim (bunicul, tatăl şi fiul), de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent. El a ghidat primii paşi ai nepotului său la conducerea ţării.

Considerat numărul doi în cadrul regimului de unii experţi, el era, în opinia altora, regentul lui Kim Jong-un care, în vârstă de aproximativ 30 de ani, nu avea experienţa necesară să exercite puterea într-un stat închis, asaltat în mod constant.

Yang Moo-jin, un profesor la Universitatea pentru studii nord-coreene de la Seul, evocă îndepărtarea lui Jang Song-thaek ca pe "cea mai importantă acţiune politică din Coreea de Nord de la instalarea la putere a lui Kim Jong-un".

"Jang (Song-thaek) a jucat un rol crucial, ajutându-l pe Kim Jong-un să îşi instaleze puterea după moartea tatălui său, servindu-i ca mentor", subliniază el.


Kim Jong-un a preluat locul tatăl său, Kim Jong-il, mort în decembrie 2011 în urma unei crize cardiace. La rândul său, Kim Jong-il a condus Coreea stalinistă de la decesul, în 1994, al tatălui său, Kim Il-sung, fondatorul Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), în 1948.

Susţinător al reformelor economice

Probabil victimă a unei prime epurări, în anii '70, Jang Song-thaek a căzut în dizgraţie în 2004, sub acuzaţia de corupţie, obişnuită în jocul puterii în Coreea de Nord.

Trimis la "reeducare" ca oţelar, el a fost reabilitat anul următor şi a fost promovat în 2007 la conducerea administraţiei Partidului Muncitorilor, un lucru care i-a oferit putere asupra poliţiei şi justiţiei.

El şi-a sporit influenţa în mod considerabil după atacul cerebral suferit de Kim Jong-il în 2008, dar şi după moartea acestuia, trei ani mai târziu.
Însă Jang Song-thaek era prezentat în străinătate ca un moderat, chiar ca un reformator, cel puţin în plan economic. Interminabila confruntare dintre Phenian, pe de o parte, şi Seul şi aliaţii săi, pe de altă parte, cu privire la programul nuclear nord-coreean au putut să joace un rol în destituirea sa, sunt de părere unii specialişti.

"Jang (Song-thaek) a vizitat Coreea de Sud, unde a putut să îşi facă o idee despre societatea capitalistă, şi a asistat totodată la schimbările din China", relevă Kim Yong-hyun de la Universitatea Dongguk de la Seul.

"Era personalitatea cea mai dispusă să militeze agresiv pentru introducerea unor reforme şi deschiderea regimului nord-coreean", adaugă el.
Jang Song-thaek ar fi putut să piardă în conflictul cu Choe Ryong-hae, un militar de rang înalt şi şeful "Biroului Politic" al Armatei Populare din Coreea, pe care Kim Jong-un l-a însărcinat recent să îl reprezinte la Beijing.

Experţi contactaţi de către AFP au opinii foarte împărţite cu privire la faptul dacă îndepărtarea lui Jang Song-thaek, la care Kim Jong-un ar fi putut să fie nevoit să recurgă, îi va slăbi sau îi va consolida puterea personală.

În opinia lui Cheong Seong-chang, de la Institutul Sejong, "Kim Jong-un controlează ferm puterea" după destituirea unchiului său, care probabil a format împreună cu apropiaţii săi executaţi "un clan politic separat", reprezentând o ameninţare la adresa tânărului Kim Jong-un.

Soţia lui Jang Song-thaek şi totodată sora lui Kim Jong-il, Kyong-hui, în vârstă de 67 de ani, este, de asemenea, un personaj central al regimului, de aproximativ 40 de ani. În septembrie 2010, ea a fost avansată la gradul de general cu patru stele, în acelaşi timp cu Kim Jong-un.


citeşte şi:

Coreea de Nord ameninţă Seulul că transformă palatul prezidenţial sud-coreean într-o „mare de foc“, la trei ani de la bombardarea Insulei Yeonpyeong

Coreea de Nord, care marchează vineri trei ani de la bombardarea unei insule sud-coreene situate în apropierea frontierei maritime dintre cei doi vecini, ameninţă Coreea de Sud cu transformarea Casei Albastre, sediului preşedinţiei sud-coreene, la Seul, într-o „mare de foc“.

Nord-coreeni executaţi public pentru că au urmărit emisiuni televizate sud-coreene

Coreea de Nord a executat public, la începutul lui noiembrie, aproximativ 80 de persoane, dintre care mai multe au fost acuzate că au urmărit emisiuni ale televiziunii sud-coreene, activitate strict interzisă în Nord, a anunţat luni un cotidian sud-coreean, citat de AFP.

O mătuşă a liderului nord-coreean Kim Jong-un a fugit în SUA în anii '90

Mătuşa tânărului lider al Coreei de Nord s-a refugiat în Statele Unite în anii '90, din Elveţia, unde se afla pentru a-şi supraveghea nepotul înscris la studii într-un pensionat din această ţară, scrie un ziar sud-coreean în ediţia de marţi, relatează AFP.

Liderul nord-coreean îşi mituieşte colaboratorii cu daruri de lux ca să se asigure de loialitatea lor

Potrivit unui raport al parlamentului din Coreea de Sud, importurile bunurilor de lux ale Phenianului au crescut la 645,8 milioane de dolari în 2012, faţă de 300 milioane anual în timpul lui Kim Jong-il.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite