Coreea de Nord – ţara foametei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Populaţia Coreei de Nord nu are ce mânca
Populaţia Coreei de Nord nu are ce mânca

Populaţia Coreei de Nord este lovită de foamete, situaţia din anii '90, când au murit de inaniţie două milioane de oameni, riscând să se repete.

EXCLUSIV Coreean din România: „În caz de război, Coreea de Nord nu ar rezista nici o săptămână"

Experţii Programului Alimentar Mondial (PAM) a atras atenţia în repetate rânduri că proviziile de alimente ale Coreei de Nord se vor epuiza în scurt timp. Refugiaţii nord-coreeni care au reuşit să treacă graniţa în China vecină confirmă lipsa alimentelor cu care se confruntă populaţia nord-coreeană.

Organizaţiile umanitare sud-coreene susţin că este foarte posibil ca sute de oameni să fi murit deja de inaniţie. Situaţia este la fel de gravă ca cea din anii '90, când au murit de inaniţie două milioane de oameni, apreciază specialiştii.

„Aşteptăm mereu să fim invadaţi. Fiul meu îmi spune că îşi doreşte să înceapă războiul pentru că viaţa este cumplit de grea şi pentru că probabil, oricum, vom muri de foame", a povestit pentru „Toronto Star", un dascăl nord-coreean, care munceşte ilegal în China.

Unu din cinci, subnutrit

Iar situaţia a devenit critică încă de anul trecut. Coreea de Sud a suspendat în martie 2010 schimburile comerciale cu Nordul, după ce o navă a sa a fost distrusă de un submarin nord-coreean. Phenianul pierde astfel contracte de peste 330 de milioane de dolari.

În 1945, când Peninsula Coreeană a fost divizată, Sudul era cel mai sărac. În prezent, un muncitor sud-coreean câştigă de 15 ori mai mult decât unul din Coreea de Nord. Potrivit datelor PAM, unu din trei copii nord-coreeni între 0 şi 5 ani este subnutrit.

Unu din patru nord-coreeni are nevoie de ajutoare constând în produse alimentare, dar numai unu din 17 le va primi. Aceasta pentru că organizaţiile umanitare sunt din ce în ce mai reticente să acorde asistenţă Phenianului, acuzat de comunitatea internaţională că produce arme nucleare.

Telenovele din sud, la negru

O fostă profesoară nord-coreeană povesteşte ziariştilor canadieni că a renunţat să predea şi s-a apucat de comerţ ilegal cu produse chinezeşti şi DVD-uri cu telenovele sud-coreene. Ca să supravieţuiască, femeia în vârstă de 51 de ani susţine că şcolile se închideau la ora prânzului. Cel puţin cincisprezece din cei 50 de elevi pe care îi avea în clasă plecau după prima oră pentru că nu mâncaseră şi li se făcea rău. Salariul unui dascăl din Coreea de Nord ajunge cât să-şi cumpere maximum două kilograme de orez. Profesoara a decis să-şi retragă şi fiica de la facultate.

A trimis-o să înveţe să coasă şi să croşeteze, pentru că aşa va câştiga mai bine. Declinul Coreei de Nord s-a agravat în toamna anului trecut, odată cu reforma monetară aplicată de guvernul comunist. Un decret din 30 noiembrie 2009 a pus capăt circulaţiei bancnotelor nord-coreene şi a impus schimbul acestora contra a 100 de woni vechi. Din cauza limitei de 100.000 de won per familie (aproximativ 550 de euro), numeroşi nord-coreeni au pierdut ce strânseseră o viaţă-ntreagă. Din cauza reformei, care a produs o inflaţie imensă, magazinele şi pieţele din Coreea de Nord au fost închise.

Toate tranzacţiile cash au fost îngheţate peste noapte. Pentru a-i calma pe nord-coreenii sărăciţi şi muritori de foame, Phenianul a decis să-l execute pe iniţiatorul reformei (Pak Nam-ki) după ce acesta a fost găsit vinovat pentru eşecul reformei monetare. Dezastrul economic rămâne.

Harta Coreei de Nord

Puţin pământ, multe guri

Potrivit datelor furnizate de Seul, industria din Nord este blocată şi de lipsa combustibilului. Agricultorii nu au suficient pământ cultivabil pentru a asigura raţiile de orez întregii populaţii.

Doar 20 la sută din teritoriul Coreei de Nord poate fi folosit pentru culturile agricole. Mai exact, două milioane de hectare, dintre care 1,5 milioane cultivate cu orez, trebuie să hrănească 23,8 milioane de oameni. Potrivit unui reportaj publicat de „Thuringer Allgemeine", sancţiunile internaţionale au redus la maximum importurile, chiar şi pe cele de îngrăşăminte. Numeroşi fermieri nord-coreeni tratează pământul cu un amestec de bălegar şi cenuşă.

Organizaţiile umanitare au redus ajutoarele şi după apariţia informaţiilor că ele nu ajung la cei care au nevoie de ele, ci la elitele comuniste sau la armată. Însă armata trebuie şi ea hrănită. Coreea de Nord are 1.200.000 de soldaţi. Un articol publicat de presa britanică confirmă reticenţa comunităţii internaţionale de a mai întinde o mână de ajutor Coreei de Nord.

Coreea de Nord, o ultimă oază comunistă

Coreea de Nord, una dintre ultimele oaze ale dictaturii comuniste, este situată în nord-estul Asiei şi se întinde pe 120.500kilometri pătraţi. Are o populaţie de aproximativ 23 de milioane de locuitori. Rata mortalităţii infantile a crescut cu 30 de procente în perioada 1993 -2009, iar speranţa de viaţă a scăzut în aceeaşi perioadă cu trei ani, ajungând la 69 de ani.

CITEŞTE ŞI:

Alertă în Coreea de Sud, Japonia şi SUA după moartea lui Kim Jong-Il

Ratingul Coreei de Sud nu va fi afectat de moartea lui Kim Jong-il

Kim Jong-Un, desemnat la conducerea Cooreei de Nord

Coreea de Nord, ţara lui Kim Jong-Il

Kim Jong-Il, dictatorul nord-coreean care nu a fost niciodată preşedintele poporului său

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il a murit în tren, la vârsta de 69 de ani

Povestea lui Kim Jong Il, spusă de un fost profesor al său

VIDEO Lacrimi de crocodil când a fost anunţată moartea lui Kim

Coreea de Nord - ţara foametei

Ciudăţenile ,,Conducătorului iubit" al nord-coreenilor

Kim Jong-Il, dictatorul nord-coreean care nu a fost niciodată preşedintele poporului său

Coreea de Nord, ţara lui Kim Jong-Il

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite