Video Coreea de Nord distruge drumurile care o legau de Coreea de Sud
0Armata nord-coreeană a distrus drumuri folosite pentru comerțul cu Coreea de Sud, intensificând tensiunile bilaterale. Kim Jong Un a declarat Sudul „principalul inamic” și a ordonat măsuri dure împotriva oricărei încălcări a teritoriului, alimentând temerile de escaladare militară în regiune.
Tensiunuile sunt în creștere între Coreea de Nord și Coreeea de Sud, după ce armata nord-coreeană a detonat marți secțiuni de drumuri care erau anterior utilizate pentru comerțul transfrontalier, conform unei declarații făcute de Seul, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Coreea de Nord a aruncat în aer părţi din drumurile Gyeongui şi Donghae la nord de linia de demarcaţie militară”, a precizat Statul Major Interarme al Coreei de Sud, folosind denumirea oficială a graniţei intercoreene.
În replică, forțele sud-coreene au deschis focul pe teritoriul lor, conform informațiilor oficiale, fără a oferi însă detalii suplimentare.
Pe 9 octombrie, armata nord-coreeană a anunțat intenția de a închide „definitiv” drumurile și căile ferate care leagă Coreea de Sud de Coreea de Nord, acțiune cu o semnificație profundă. În plus, aceasta va construi „structuri defensive puternice” de-a lungul graniței.
Practic, frontiera dintre cele două țări este complet închisă. De la sfârșitul războiului din 1953, drumurile și căile ferate intercoreene au fost redeschise doar sporadic, în perioade scurte de detensionare. În iunie 2020, Coreea de Nord a distrus un birou de legătură deschis în 2018, în timpul unei astfel de destinderi, la Kaesong, aproape de graniță.
Distrugerea acestor drumuri neutilizate reflectă politica de înăsprire a liderului nord-coreean Kim Jong Un față de Coreea de Sud, pe care o consideră „principalul inamic” al regimului său.
Tensiuni în creștere
În ianuarie 2024, Kim a dispus dizolvarea tuturor instituțiilor care gestionau relațiile cu Seulul și proiectele de reunificare a celor două state, amenințând că va răspunde cu război la orice încălcare a teritoriului său, „chiar şi cu 0,001 milimetri”.
Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat semnificativ după ce președintele conservator Yoon Suk Yeol a preluat conducerea la Seul în 2022. El susține o politică fermă față de Nord și întărește alianța militară cu Statele Unite și Japonia, desfășurând exerciții militare comune, considerate de Phenian repetiții pentru o invazie.
Conform presei de stat nord-coreene, Kim Jong Un a prezidat luni o reuniune a înalţilor oficiali militari ai ţării şi a definit liniile unei „acţiuni militare imediate”.
Întâlnirea a fost motivată de plângerile regimului nord-coreean cu privire la zboruri repetate ale unor drone, care au aruncat pliante de propagandă conținând „zvonuri incendiare și prosti” asupra capitalei Phenian. Regimul a acuzat Seulul că se face vinovat de aceste acțiuni. Duminică, Phenianul a avertizat că un astfel de zbor al unei drone va fi considerat o „declarație de război”.
Ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Yong-hyun, a respins orice implicare, iar Statul Major Interarme al Coreei de Sud a clarificat că nu poate confirma veridicitatea acuzațiilor nord-coreene. Există speculații locale referitoare la grupuri de militanți din Coreea de Sud care trimit propagandă și bani în Nord, în special cu baloane, dar și cu drone mici, greu de detectat.
Provocări de-a lungul graniței
Începând din mai, Coreea de Nord a lansat mii de baloane cu deșeuri către Sud, ceea ce a determinat Seulul să reia transmisiunile de propagandă prin difuzoare pe parcursul graniței și să suspende un acord din 2018 destinat prevenirii ciocnirilor militare.
La sfârșitul anului 2022, cinci drone nord-coreene au pătruns în spațiul aerian sud-coreean, marcând primul astfel de incident în cinci ani și paralizând traficul aerian de pe Aeroportul Internațional din Seul. În încercarea de a răspunde, armata sud-coreeană a trimis avioane de luptă, însă nu a reușit să doboare nicio dronă.
În iulie, Seulul a anunțat că până la sfârșitul anului va desfășura sisteme laser capabile să distrugă drone în zbor.
După întâlnirea de luni a înalţilor oficiali de la Phenian, „atenţia se concentrează asupra faptului dacă Coreea de Nord va răspunde prin trimiterea de drone în Sud sau dacă va lua măsuri puternice în cazul în care dronele se vor infiltra din nou pe teritoriul său”, a declarat pentru AFP Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong.
„Coreea de Nord s-ar putea angaja în provocări grave de-a lungul graniţei dacă infiltrările de drone se repetă”, a prezis el.