Coreea de Nord a organizat o competiţie de tir de artilerie. Tunurile lui Kim Jong-un ar putea ucide 250.000 de oameni în primele ore ale unui război inter-coreean VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artileria nord-coreeană
Artileria nord-coreeană

Trupele mecanizate nord-coreene au organizat un concurs de tir de artilerie în weekend, ca parte a eforturilor de a spori capacităţile de apărare ale ţării, a relatat duminică presa de stat, citată de Reuters.

Exerciţiile au avut loc sâmbătă, a precizat agenţia de ştiri de stat KCNA, şi au loc în condiţiile în care Coreea de Nord se plânge tot mai mult de ceea ce consideră a fi un dublu standard, în care activităţile sale militare atrag critici internaţionale, care nu sunt formulate de obicei când au loc exerciţii similare ale Coreei de Sud şi ale Statelor Unite.

Analiştii spun că Phenianul încearcă să îşi normalizeze activităţile de apărare cu scopul de a obţine în cele din urmă acceptarea internaţională a arsenalelor sale de arme nucleare şi de rachete balistice, care au fost sancţionate prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU.

O mare parte din artileria convenţională extinsă a Coreei de Nord este desfăşurată de-a lungul graniţei sale fortificate cu Coreea de Sud, de unde poate bate până în capitala dens populată Seul.

Exerciţiile vin ''într-un moment în care entuziasmul pentru antrenamente intensive predomină în întreaga Armată Populară Coreeană (KPA) pentru a inaugura un nou apogeu în consolidarea capacităţilor de apărare ale statului sub stindardul autoapărării'', a scris KCNA.

Acestea au fost supervizate de Pak Jong Chon, membru al Prezidiului Biroului Politic şi secretar al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, aflat la putere.

Pak este un general văzut de mult timp ca o stea în ascensiune în puternica armată a ţării şi un jucător important în programul de rachete al acesteia, care a fost promovat în septembrie în funcţiile sale actuale.

Generalul Rim Kwang Il, şeful Statului Major General al KPA, şi comandanţii unităţilor participante, au observat exerciţiile alături de Pak, potrivit KCNA.

„De îndată ce comandanţii unităţilor combinate au dat ordinele de tragere, ţevile tunurilor au tras în mod competitiv asupra ţintei pentru a o lovi cu precizie şi a distruge inamicul“, a relatat agenţia.

Artileria nord-coreeană ar putea ucide 250.000 de oameni în primele ore ale unui război inter-corean

În cazul unui conflict militar în Peninsula Coreeană, forţa de artilerie a Coreei de Nord va juca probabil un rol proeminent. Analiştii au apreciat că, având în vedere discrepanţa dintre capacităţile militare convenţionale ale Coreea de Nord faţă de  Coreea de Sud, cât şi Statele Unite, RPDC va căuta să lovească rapid şi decisiv în cazul unui război. 

Artileria nord-coreeană este capabilă să provoace pierderi uriaşe de vieţi omeneşti şi distrugere fizică Coreei de Sud şi forţelor americane staţionate acolo.

artileria nord-coreeana

În primele orele ale unui război inter-coreean, Nordul ar putea ucide peste 250.000 de oameni folosind doar artileria convenţională, fără a mai vorbi de arme nucleare sau rachete balistice, a constatat un raport Rand Corporation din ianuarie 2019. Şi asta doar în capitala sud-coreeană.

Tunul mare al Nordului

Tunul mare al Nordului este, în esenţă, un tun de apărare de coastă autopropulsat, Koksan 170 mm, montat pe un tanc şi care trage cu obuze propulsate de rachete până la aproximativ 64 de kilometri în orice direcţie.

Aproximativ 10 milioane de oameni trăiesc în raza de tragere a artileriei nord-coreene,  aici intrând şi populaţia din Seul, precum şi zecile de mii de militari americani şi sud-coreeni staţionaţi în peninsulă.

Cei mai mulţi dintre ei trăiesc în raza de 40 de kilometri  a artileriei comuniste îndreptate spre Sud, dar Coreea de Nord are câteva piese care pot trage până la peste 300 de kilometri, afectând încă 22 de milioane de oameni. Nu este o situaţie bună pentru apărarea Coreei de Sud sau pentru a proteja forţele americane.

Tactica artileriei nord-coreene

„Predicţiile unui scenariu probabil de atac anticipează un baraj iniţial de artilerie concentrat pe ţinte militare, care ar duce la pierderi semnificative”, a declarat generalul armatei americane Vincent Brooks, şeful Forţelor SUA din Coreea. „Un atac mai de amploare care vizează civili ar produce câteva mii de victime cu potenţialul de a afecta milioane de oameni... în primele 24 de ore”.

Mii de piese de artilerie

Coreea de Nord are mii de piese de artilerie care ar putea trage zeci de mii de proiectile în timpul unui baraj de 10 minute. Marele tun Koksan 170 poate trage 12 salve înainte de a fi nevoit să se rearmeze.

Deoarece orice depozit de muniţie ar fi la fel de vulnerabil la aeronavele inamice ca şi artileria în sine, Coreea de Nord a construit mii de buncăre subterane întărite în apropierea DMZ (zona demilitarizată) pentru a adăposti muniţia şi armele.

Drept urmare, într-o salva de deschidere, artileria nord-coreeană este poate să folosească ceea ce planificatorii militari numesc o tactică „trage şi ascunde-te”. Armele vor ieşi din buncăre pentru a-şi trage proiectilele şi apoi se vor ascunde din nou pentru a reîncărca şi a se pregăti pentru o nouă salvă în succesiune rapidă. Acest lucru va face dificil pentru puterea aeriană aliată să urmărească şi să scoată din uz artileria comunistă.

Vestea bună pentru Seul este că tunul Koksan 170 are nevoie de muniţie specială  pentru a lovi Seulul, pe care nordul o poate avea în cantităţi limitate. Chiar dacă trag cu o cadenţă mare, ţevile armelor se vor încălzi şi iar forţele americane şi sud-coreene vor avea un răgaz. 

Dacă Coreea de Nord doreşte să distrugă Seulul în primele minute ale unui război, toate armele sale ar trebui să concentrate pe Seul, să funcţioneze perfect şi să aibă cadenţa maximă de foc .

Artileria Coreeii de Nord este formată din peste 14.000 de sisteme de artilerie, împreună cu alte 5.550 de sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS), adică  de două ori mai multe sisteme de artilerie decât armata sud-coreeană şi de douăzeci de ori mai multe MLRS. Sistemul principal de artilerie cu rază lungă de acţiune al Coreei de Nord este tunul M-1978 Koksan de 170 mm. Desfăşurat pentru prima dată în anii 1970, Koksan este un sistem de artilerie autopropulsat montat pe un şasiu de tancuri ruseşti cu o rază de acţiune maximă de aproximativ 54 km.

Principalele sisteme de artilerie cu rachete din Coreea de Nord sunt MLRS M1985/1991. În funcţiune din anii 1980, aceste sisteme sunt capabile să tragă rachete de 240 mm până la o rază de acţiune maximă de 60 km. Un nou model MLRS – denumit KN-09 – este, de asemenea, în dezvoltare şi a fost testat de mai multe ori de la prima sa apariţie în 2013. KN-09 poartă o sarcină utilă de opt rachete de 300 mm şi este evaluat că are o rază de până la 190 km. În timpul paradei militare din 10 octombrie 2020, armata nord-coreeană a dezvăluit atât noi sisteme MLRS, cât şi sisteme de artilerie autopropulsate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite