COP26. Australia, China, India şi SUA au refuzat să semneze angajamentul privind renunţarea la cărbune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
COP26. FOTO: News.ro
COP26. FOTO: News.ro

Unele dintre cele mai mari economii dependente de cărbune din lume, inclusiv SUA, Australia, China şi India, nu au semnat angajamentul de la COP26 privind renunţarea la utilizarea şi finanţarea cărbunelui până în 2040. Cu toate acestea, peste 40 de ţări care utilizează cărbunele pentru producerea de energie electrică, printre care Polonia, Vietnam, Canada şi Chile, se angajează să renunţe la exploatarea acestui combustibil fosil până în 2040.

Marea Britanie a declarat că aproximativ 190 de naţiuni şi organizaţii au promis să renunţe la cărbune. Semnatarii acordului s-au angajat să pună capăt tuturor investiţiilor în generarea de energie nouă pe cărbune la nivel intern şi internaţional. Aceştia au convenit, de asemenea, să elimine treptat energia pe bază de cărbune până la sfârşitul anilor 2030 pentru economiile majore şi până la sfârşitul anilor 2040 pentru naţiunile mai sărace, potrivit Digi24. 

Cu toate acestea, unele dintre cele mai mari economii dependente de cărbune din lume, inclusiv Australia, China, India şi SUA, nu au semnat angajamentul, iar experţii climatici şi activiştii de mediu au declarat pentru The Guardian că termenele limită pe care le-au fixat aceste naţiuni ca să elimine cărbunele este mult prea târziu pentru a stopa creşterea temperaturii medii globale sub pragul de 1,5 grade Celsius faţă de perioada preindustrială.

„Sfârşitul cărbunelui este în vizor”, a spus secretarul britanic pentru afaceri şi energie, Kwasi Kwarteng, adăugând că „lumea se mişcă în direcţia corectă, fiind pregătită să pecetluiască soarta cărbunelui şi să îmbrăţişeze beneficiile de mediu şi economice ale construirii unui viitor care este alimentat de energie curată”.

Utilizarea cărbunelui este una dintre cele mai mari cauze ale emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, iar utilizarea combustibilului poluant a crescut din nou, după ce a scăzut temporar anul trecut din cauza pandemiei de COVID-19.

Acordul pentru renunţarea la cărbune intermediat de Regatul Unit la Glasgow include angajamente din partea a zeci de ţări în curs de dezvoltare şi dezvoltate de a înceta exploatarea şi utilizarea cărbunelui, iar peste 100 de instituţii financiare şi alte organizaţii au convenit, de asemenea, să înceteze finanţarea investiţiilor în dezvoltarea cărbunelui.

Acordul de la COP26 a fost anunţat pentru a fructifica negocierile şi discuţiile din cea de-a 5-a zi a summitului Cop26, care se va concentra asupra problemelor energetice, transmite aceeaşi sursă. 

Acesta urmează anunţului privind faptul că cel puţin 20 de ţări au convenit să pună capăt finanţării proiectelor de infrastructură pe bază de combustibili fosili în străinătate până la sfârşitul anului viitor. Până acum, printre ţările semnatare ale acestui angajament se numără Danemarca, Finlanda, Costa Rica, Etiopia, Gambia şi Insulele Marshall, plus unele instituţii de dezvoltare, inclusiv Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Africii de Est. Acordul ar permite însă şi scutiri nespecificate în circumstanţe limitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite