Consiliul de securitate al ONU, întâlnire de urgenţă din cauza rachetelor din Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine Shutterstock
Imagine Shutterstock

Membrii europeni ai Consiliului de Securitate le-au cerut partenerilor din această instanţă o reuniune, marţi, privind ultimele tiruri de rachete ale Coreii de Nord, au făcut cunoscut vineri surse diplomatice.

Această reuniune dorită de Franţa, Estonia, Irlanda, Norvegia şi Marea Britanie, ar urma să aibă loc marţi la orele prânzului şi cu uşile închise, au precizat sursele.

Vineri dimineaţă, la iniţiativa SUA, Comitetul pentru sancţiuni al ONU însărcinat cu Coreea de Nord, reunind cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate, a cerut grupului său de experţi ai Naţiunilor Unite să ancheteze asupra tirurilor de rachete nord-coreene de joi, potrivit diplomaţilor.

Tot vineri, în cursul unui vot, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care prelungeşte până la 30 aprilie 2022 mandatul experţilor ONU însărcinaţi să controleze aplicarea diferitelor serii de grele sancţiuni economice împotriva Phenianului.

Rezoluţia, adoptată în unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului, potrivit diplomaţilor, solicită grupului de experţi un raport de etapă până cel târziu la 3 august şi un document final nu mai târziu de 28 ianuarie 2022.

Mandatul experţilor urma să expire şi reînnoirea lui nu are legătură cu ultimele tiruri de rachete nord-coreene. În plină criză, adoptarea acesteia a beneficiat, totuşi, de sprijinul Chinei şi al Rusiei, care în 2020 ceruseră relaxarea sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord.

Destinate stopării programelor balistice şi nucleare ale Phenianului, sancţiunile se referă în special la importurile de petrol în Coreea de Nord şi la exporturile sale de cărbune, textile şi la pescuit.

Vineri, Phenianul a anunţat că tirul din ziua precedentă, care i-a atras un avertisment din partea Washingtonului, a fost al unor "rachete tactice ghidate de un tip nou". Au fost lansate două exemple ale acestui proiectil cu motor pe combustibil solid, iar aceste teste ar putea constituit o încălcare a rezoluţiilor ONU, mai scrie Agerpres. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite