Coaliţie musulmană împotriva „străinilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul, Afganistanul şi Pakistanul s-au înţeles să lupte cot la cot împotriva terorismului şi extremismului, dar să şi respingă intervenţiile străine. O arată o declaraţie comună a preşedinţilor iranian, Mahmoud Ahmadinejad, pakistanez, Assef Ali Zardari, şi afgan, Hamid Karzai, care au participat la un summit antiterorism la Teheran.

 „Cele trei părţi se angajează să depună eforturi pentru a elimina extremismul, militarismul şi terorismul şi pentru a respinge intervenţiile străine, care contravin spiritului islamului şi tradiţiilor de pace din regiune şi intereselor popoarelor lor", se arată în documentul semnat de cei trei lideri.

Preşedintele afgan a subliniat că, în ciuda progreselor înregistrate în diverse domenii, ţara sa este ameninţată de terorism mai mult ca niciodată. „Din nefericire, în ciuda tuturor realizărilor în educaţie şi reconstrucţia infrastructurii, nu numai că Afganistanul nu a obţinut încă pacea şi securitatea, dar terorismul se extinde şi ameninţă, mai mult ca niciodată, Afganistanul şi întreaga regiune", a spus Karzai.

Argumente împotriva „intervenţiilor străine" în Orientul Mijlociu a adus preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, cunoscut pentru discursurile sale antiamericane şi declaraţiile antisemite. De data aceasta, el a acuzat Statele Unite că profită de atentatele din 11 septembrie 2001 ca să-şi justifice prezenţa în regiune.

„Modul în care este abordat şi exploatat momentul 11 septembrie seamănă mult cu ceea ce s-a întâmplat cu Holocaustul", a declarat Ahmadinejad la începutul summitului tripartit Afganistan-Iran-Pakistan.

„Unii cred că 11 septembrie a avut ca scop reducerea presiunilor asupra regimului sionist, extinderea insecurităţii în regiune, deturnarea opiniei publice americane şi umplerea buzunarelor capitaliştilor care provoacă războaie", a mai spus liderul iranian, referindu-se la operaţiunile americane din Irak şi Afganistan.

SUA „exploatează" 11 septembrie

„Dacă ar fi deschise «cutiile negre» ale atentatelor din 11 septembrie şi Holocaustului, s-ar afla multe lucruri, dar, din nefericire, guvernul american nu permite acest lucru, în pofida cererilor din întreaga lume", a continuat Ahmadinejad. „Răul" produs de puterile occidentale a fost amintit şi într-un mesaj al liderului spiritual iranian Ali Khamenei, care a fost citit în cadrul summitului de la Teheran. El a denunţat „calculul diabolic al puterilor dominante, care încearcă să exploateze terorismul ca instrument pentru a-şi atinge scopurile".

„Americanii şi aliaţii lor europeni consideră terorist pe oricine le ameninţă interesele. (...) Ei îi consideră terorişti pe cei care se luptă pentru drepturile lor legitime şi împotriva ocupaţiilor străine, dar nu şi pe propriii lor mercenari", se arată în discursul lui Ali Khamenei. În timp ce liderii iranian, afgan şi pakistanez discutau despre flagelul terorismului, cel puţin 20 de oameni au fost ucişi, iar alte zeci au fost răniţi într-un atentat sinucigaş asupra unui spital din provincia afgană Logar, situată la 75 de kilometri de Kabul. Atacul a fost condamnat inclusiv de liderii talibanilor, care au declarat că se încearcă aruncarea vinei asupra lor. 

Retragerea soldaţilor americani

Statele Unite au anunţat zilele acestea că vor retrage, până în 2012, aproximativ o treime (33.000 de militari) din efectivele mobilizate în Afganistan, ţară unde au loc atentate zilnic, în ciuda prezenţei militare occidentale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite