China: Lideri comunişti îl sprijină în secret pe Dalai Lama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor
Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor

Reprezentanţi ai Partidului Comunist Chinez (PCC) s-au înscris ca membri ai unor organizaţii separatiste clandestine din Tibet care-l susţin pe Dalai Lama, dezvăluiae un cotidian oficial chinez în ediţia de joi, relatează AFP.

"Vor plăti pentru acest lucru", ameninţă într-un editorial ziarul Global Times, prezentând o anchetă a puternicei Comisii de Inspecţie a Disciplinei în PCC, potrivit căreia 15 dintre aceste cadre comuniste, aparent tibetani, sunt anchetaţi.

Beijingul îl acuză pe Dalai Lama, aflat în exil din 1959 şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, că acţionează în favoarea independenţei Tibetului, în timp ce liderul spiritual, venerat de tibetani, se limitează să promoveze mai multă "autonomie culturală" pentru regiunea sa.

"Un mic număr de oficiali din cadrul Partidului s-ar fi înscris în organizaţii separatiste tibetane clandestine ale grupului lui Dalai Lama, în cadrul cărora s-ar fi lansat în activităţi dăunătoare securităţii Chinei", scrie cotidianul apropiat PCC.

Ziarul respinge ideea că PCC ar desfăşura în regiune o campanie împotriva "minorităţilor etnice" din interiorul formaţiunii.

În cazul în care cadre PCC "adoptă o atitudine ambiguă în problema independenţei Tibetului, se asociază cu organizaţii separatiste şi le furnizează informaţii secrete", este necesar ca ele să fie judecate, se arată în editorial.

Un reprezentant al Comisiei pentru disciplină din cadrul PCC, Ye Dongsong, care a efectuat în noiembrie un turneu în Tibet, a declarat că există "oficiali care se comportă ca discipoli ai lui Dalai Lama, susţinând teze separatiste" şi care este necesar să fie "sancţionaţi sever".

Acest reprezentant al poliţiei interne de Partid a deplâns faptul că aceşti conducători din PCC "nu reuşesc să păstreze poziţii politice ferme", după care i-a acuzat de "corupţie".

Potrivit ONG-ului International Campaign for Tibet, cu sediul în Statele Unite, reprimarea reprezentanţilor tibetani "din cauza susţinerii unei politici moderate de autonomie reală, apărată de către Dalai Lama", este un gest "radical şi greşit", care nu va putea decât să "alieneze şi mai mult populaţia tibetană".

Statul comunist chinez supraveghează foarte atent Tibetul, mai ales după revoltele violente care au au avut loc în 2008 în Lhassa, şi le interzice accesul corespondenţilor străini în regiune.

Începând din 2009, peste 130 de tibetani s-au incendiat, într-un val de protest fără precedent faţă de controlul exercitat de comunişti asupra regiunii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite