Celebra „fată afgană cu ochi verzi“ de pe coperta National Geographic din 1985 va fi expulzată din Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve McCurry, alături de celebra sa fotografie „Fata afgană“, la o expoziţie organizată la Hamburg, Germania, în anul 2013 Foto: AFP
Steve McCurry, alături de celebra sa fotografie „Fata afgană“, la o expoziţie organizată la Hamburg, Germania, în anul 2013 Foto: AFP

„Fata afgană cu ochi verzi“, a cărei fotografie publicată în 1985 pe coperta National Geographic a devenit un simbol al tragediei provocate de războiul din ţara sa, va fi expulzată luni din Pakistan, unde a fost condamnată pentru deţinere de documente de identitate false, relevă AFP.

Decizia a fost luată vineri de un tribunal din Pakistan, adaugă sursa citată. 

Sharbat Gula, care a fost arestată în urmă cu aproape două săptămâni în locuinţa sa din oraşul Peshawar şi care a fost acuzată că a obţinut cetăţenia pakistaneză prin falsificarea unor documente, se va întoarce în ţara ei de origine - Afganistan.

Mamă a patru copii, analfabetă, Sharbat Gula, supranumită „Mona Lisa războiului din Afganistan“ datorită fotografiei realizate de americanul Steve McCurry, a pledat vinovată vineri, iar tribunalul a condamnat-o la 15 zile de închisoare şi o amendă de 110.000 rupii pakistaneze (aproximativ 950 de euro).

Având în vedere că şi-a petrecut deja 11 zile în închisoare, ea urmează să fie eliberată luni, notează AFP. 

Un reprezentant al consulatului afgan la Peshawar a confirmat revenirea acesteia în Afganistan. „Noi am plătit deja amenda impusă doamnei Gula de tribunal şi o vom duce luni în Afganistan într-o manieră demnă“, a declarat Abdul Hameed Jalili, consilier pentru refugiaţi în cadrul consulatului afgan la Peshawar.

Steve McCurry a fotografiat-o pe Sharbat Gula în decembrie 1984, când aceasta avea 12 ani şi se afla într-o tabără de refugiaţi la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan. Fotografia ei a apărut pe coperta National Geographic în luna iunie 1985 şi a fost folosită intens pentru mediatizarea situaţiei dificile a refugiaţilor.

Dar fotograful nu i-a aflat atunci numele şi, în ciuda călătoriilor repetate în regiune, nu a reuşit să o găsească. Steve McCurry i-a dat de urmă abia 17 ani mai târziu, în 2002, în Peshawar.

Anul trecut, guvernul pakistanez a început o acţiune împotriva refugiaţilor afgani care ar fi folosit documente false pentru a obţine cetăţenie pakistaneză. Atunci a apărut şi numele lui Sharbat Gula în anchetă, notează DPA.

Potrivit sursei anterior citate, Pakistanul intenţionează să-i trimită pe toţi refugiaţii (al căror număr este estimat la 2,5 milioane) înapoi în Afganistan, întrucât aceştia au devenit o povară prea mare pentru economie. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite