Cea mai mare închisoare din Japonia, „casă” pentru sindicatele crimei și bătrâni. „Aici nu există nicio ierarhie între infractori”
0Unul din cinci deținuți din închisoarea Fuchū are 65 de ani sau peste, iar deținuții mai tineri sunt instruiți pentru a avea grijă de ei.
Cu fața da de sticlă și porticul său, închisoarea Fuchū ar putea fi confundată cu un birou al administrației locale. În interior, vizitatorii intră într-o zonă de recepție aerisită, unde un banner declară sprijinul pentru echipa locală de fotbal, FC Tokyo.
Însă, trecând printr-o ușă grea și păzită, se descoperă că acesta este, fără îndoială, un loc de încarcerare. Pereții săi adăpostesc 1.700 de deținuți, dintre care un număr mare execută pedepse mai mici de 10 ani, dar care, după cum se spune în literatura închisorii, au „tendințe criminale avansate”.
Aproximativ o treime dintre bărbații închiși la Fuchū, cea mai mare închisoare din Japonia, au legături cu yakuza - sindicatele crimei din Japonia. Aceștia sunt ușor de observat, având tatuaje elaborate și întinse, ascunse doar parțial de vestele albe regulamentare, scrie the.guardian.com.
Cu toate acestea, este greu să ne imaginăm că mulți dintre ei își urmăresc inamicii pe străzile din Tokyo, bruscând proprietari de afaceri pentru bani de protecție sau înfruntând membrii unei bande rivale. La fel ca mulți dintre deținuții de aici, ei au intrat de mult în amurgul carierei lor infracționale.
Proporția deținuților străini de la Fuchū, în suburbiile de vest ale Tokyo, a crescut ușor din cauza unei scăderi a numărului total de deținuți, dar, potrivit lui Yashiro, cea mai mare provocare vine de la populația numeroasă și în creștere de bărbați în vârstă - o cohortă de infractori care reflectă tendințele demografice mai largi din Japonia, unde aproape o treime din cele 125 de milioane de locuitori are 65 de ani sau peste.
În Fuchū, 22% dintre deținuți se încadrează în această categorie de vârstă, aducând cu ei nevoi care pot da închisorii senzația unui azil de bătrâni, de la camerele umede special amenajate la calificările de îngrijire medicală pe care deținuții mai tineri le dobândesc pentru a avea grijă de colegii lor mai în vârstă și, poate, pentru a le folosi în găsirea unui loc de muncă după eliberare.
„Unii dintre bărbații mai în vârstă se luptă să meargă sau să facă baie fără ajutor și trebuie să ia medicamente, de aceea aducem bărbați mai tineri să-i ajute”, spune Yashiro, adăugând că peste 70% dintre deținuții mai în vârstă au nevoie de tratament pentru boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și afecțiunile psihice.
Diferența de vârstă este vizibilă în atelierele închisorii. Într-unul dintre acestea, bărbații mai tineri petrec opt ore pe zi confecționând genți și tricouri, învățând întreținerea mașinilor, tipărind broșuri sau ocupându-se de bucătării și spălătorii. Într-un altul, însă, bărbaților mai în vârstă nu li se dă o sarcină mai solicitantă decât să asambleze cârlige de plastic pentru rufe pentru a-și îmbunătăți forța și dexteritatea manuală.
Printre cei mai cunoscuți deținuți de la Fuchū se numără Kenichi Shinoda, șeful octogenar al Yamaguchi-gumi, cel mai puternic sindicat al crimei din Japonia, și Michael Taylor, fosta Beretă Verde americană care l-a ajutat pe Carlos Ghosn să fugă din Japonia în 2019.
Taylor, care a executat puțin peste un an din pedeapsa sa la Fuchū înainte de a fi transferat la închisoarea din SUA, a vorbit de la eliberarea sa despre condițiile dure: temperaturi extreme, lipsa apei și o listă lungă de reguli și regulamente - aplicabile tuturor deținuților, indiferent de vârstă - care includ interdicția de a vorbi cu colegii deținuți în timpul muncii sau al meselor, obligația de a sta într-un anumit fel pentru perioade lungi de timp în celule, drepturi limitate de vizitare și doar 30 de minute de mișcare pe zi.
Televiziunea este monitorizată și raționalizată, deși cei 370 de deținuți străini din Fuchū au acces la emisiuni radio în limbile engleză și chineză. Apelurile se fac la ora 6.45 dimineața, iar lumina se stinge la ora 21.00. Deținuții fac baie de trei ori pe săptămână, câte 15 împărțind o baie comună mare.
Reglementările penitenciarelor japoneze se bazează pe codul penal din 1908, care și-a păstrat fundamentele draconice în ciuda mai multor revizuiri. Într-un raport devastator privind experiența deținutelor de anul trecut, Human Rights Watch a declarat: „Închisorile din Japonia impun condiții dure de detenție. Persoanele încarcerate sunt supuse unor reglementări stricte aplicate de gardienii închisorii, cu amenințarea izolării pentru abateri disciplinare.
Cu toate acestea, oficialii subliniază absența supraaglomerării, a abuzului de droguri și a violenței care afectează închisorile din țări comparabile - un calm relativ care, insistă ei, este posibil numai dacă regulile sunt respectate întocmai.
Menținerea ordinii este un compromis între securitate și libertatea individuală, potrivit directorului Fuchū, Yuiichiro Kushibiki. „Acest loc funcționează pentru că toată lumea este tratată la fel”, spune el. „Aici nu există nicio ierarhie între infractori. Priviți în jur ... sunt aproximativ 60 de bărbați în acest atelier și doar câțiva gardieni. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă deținuții respectă regulile și, la rândul lor, își creează respect față de personal.”