Ce învață dușmanii Occidentului din războiul din Ucraina
0Țările NATO, inclusiv SUA, adună o mulțime de informații utile din războiul din Ucraina. Dar și cei mai mari susținători ai Rusiei, cum ar fi Iranul, China și Coreea de Nord, învață și din acest conflict.
NATO a urmărit îndeaproape modul în care armata rusă se comportă în Ucraina și a adunat informații valoroase cu privire la o serie de lucruri, de la tacticile și procedurile de luptă ale Moscovei până la unele dintre sistemele sale de arme mai avansate.
Dar nu doar NATO beneficiază de informațiile care ies din război. Susținătorii Moscovei – dintre care unii sunt adversari înverșunați ai SUA – învață și ei, studiind cum se comportă pe front armele occidentale și cum pot fi contracarate, a avertizat un expert militar, citat de Business Insider.
„La fel cum noi beneficiem de ceea ce ne arată și ne învață Ucraina, trebuie să ne gândim și la cealaltă parte”, a spus Massicot. „Aliații Rusiei și partenerii lor învață de la ruși, iar aceasta este acum o monedă de schimb pe care Rusia trebuie să o dea Iranului, Chinei, Coreei de Nord“, spune Dara Massicot, membră a Carnegie Endowment for International Peace.
Iranul, China și Coreea de Nord au oferit Rusiei diverse grade de asistență militară și economică de-a lungul războiului, iar legăturile din ce în ce mai adânci dintre aceste țări și Moscova au declanșat semnale de alarmă în SUA și printre țările NATO.
Acces la informații despre armele occidentale
Legăturile mai strânse dintre Rusia și țări precum Iran, China și Coreea de Nord ridică riscul ca Moscova să le dea un acces fără precedent la armamentul occidental trimis în Ucraina. Au existat indicii că acest lucru se întâmplă deja.
De exemplu, CNN a informat anul trecut că Rusia trimitea Iranului arme occidentale capturate în Ucraina. Apoi, Teheranul ar ar putea folosi aceste informații despre armele occidentale pentru a-și promova propriile interese în Orientul Mijlociu, ceea ce reprezintă o mare îngrijorare pentru SUA și aliații săi regionali care folosesc aceste arme.
Rusia a declarat că a recuperat rachete Storm Shadow intacte de fabricație europeană , precum și componente ale sistemului de rachete tactice ale armatei americane (ATACMS). De asemenea, a pus mâna pe vehicule blindate occidentale, printre altele.
Mai mult, în războiul său din Ucraina, Rusia a descoperit modalități de a învinge tipul de muniție ghidată cu precizie de care depinde în mare măsură Occidentul, învingând o varietate de arme prin război electronic. Împărtășite cu inamicii occidentali, aceste cunoștințe ar putea crea noi bătăi de cap pentru Occident într-o potențială luptă viitoare.
Aceste state sunt, de asemenea, capabile să adune date despre cum se comportă armele lor pe câmpul de luptă. Un exemplu în acest sens a venit în aprilie, când Iranul a lansat un atac aerian masiv împotriva Israelului folosind rachete și drone, inclusiv cele folosite de Rusia în Ucraina.
„Pachetul de atac a fost modelat după cele de mare efect ale rușilor în Ucraina, ”, au scris analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului din Washington după atacul Iranului de la mijlocul lunii aprilie.
Experții au avertizat că „iranienii vor învăța lecții din această lovitură și vor lucra pentru a-și îmbunătăți în timp abilitățile de a depăși apărarea israeliană, așa cum au făcut rușii după serii repetate de lovituri împotriva Ucrainei”.
De asemenea, nord-coreenii învață cum funcționează armele sale în condiții reale de luptă. În Ucraina, performanța armelor nord-coreene a fost un pic amestecată, unele sisteme explodând în zbor , iar altele făcând lucruri neașteptate.
Ministrul sud-coreean al Apărării, Shin Won Sik, a declarat că Phenianul continuă să ajute Rusia să ducă războiul împotriva Ucrainei. Potrivit acestuia, încărcătura din 15 iulie livrată Rusiei din Coreea de Nord includea containere care pot ține aproximativ 5,2 milioane de obuze de artilerie, precum și zeci de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.