Când doi se ceartă, al treilea câştigă. China încheie acorduri strategice cu fostele republici sovietice din Asia Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping, preşedintele Chinei, împreună cu Nursultan Nazarbayev, preşedintele Kazakhstanului
Xi Jinping, preşedintele Chinei, împreună cu Nursultan Nazarbayev, preşedintele Kazakhstanului

În timp ce Moscova şi Washingtonul se contraziceau în privinţa războiului civil din Siria, China şi-a securizat în această lună cantităţi masive de petrol şi gaze din Asia Centrală, anunţă Moscow Times.

O lume întreagă privea spre Siria, iar preşedintele chinez Xi Jinping se mişca şiret prin fosta curte imperială a Rusiei, semnând contracte de aproape 100 miliarde de dolari, în domeniul energiei: 15 miliarde cu Uzbekistan, 30 miliarde cu Kazakhstan şi aproape 50 miliarde cu Turkmenistan.

Potrivit jurnaliştilor ruşi, la vizita sa în Astana, noua capitală futuristică a Kazakhstanului, Xi a oferit o explicaţie istorică la aceste acorduri recente ale Chinei, numindu-le „noua zonă economică de pe Drumul Mătăsii“. Referindu-se la legendarul Drum al Mătăsii care livra mătase chinezească şi porţelanuri Europei, liderul de la Beijing a declarat „Aproape aud clopoţeii cămilelor şi parcă se simte şi mirosul fumului caravanelor din deşert“.

Din cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, preşedintele chinez s-a concentrat doar pe cele trei binecuvântate cu rezerve uriaşe de petrol şi gaze. Kîrghîstanul va avea un acord special de 1,5 miliarde dolari cu China pentru o conductă care va traversa ţara pentru a lega gazul Turkmen şi uzbek de Beijing.

Diplomaţia chineză are grijă să nu supere partenerul de la Kremlin, în sesiunea ei de „cumpărături prin bazarul energetic al Asiei Centrale“. Rusia a administrat regiunea timp de 150 de ani, până în 1991, şi continuă să o controleze, tocmai de aceea preşedintele Chinei a urmat protocolul, oprindu-se şi la St. Petersburg pentru o întâlnire bilaterală cu Vladimir Putin. 

La două zile după întâlnire, Novatek, un mare producător rus de gaz, a anunţat că băncile chineze vor finanţa un proiect de 20 miliarde de dolari pentru extracţia de gaze natural din Oceanul Arctic, citează publicaţia rusă.    

Cu toate acestea, acordurile semnate de liderul chinez cu fostele republici sovietice din Asia Centrală au fost atât de neaşteptate încât ministrul adjunct al Rusiei, Igor Morgulov, s-a simţit obligat să ofere o declaraţie oficială presei: „Prietenii noştri chinezi respectă rolul tradiţional pe care ţara noastră continuă să îl joace în regiune, aşa că nu vedem nicio problemă de rivalitate regională“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite