Câinii de companie, acuzați că provoacă daune asupra mediului. Fecalele lor pot afecta chimia solului și creșterea plantelor

0
Publicat:

Cercetătorii au atribuit amploarea daunelor asupra mediului numărului mare de câini de la nivel global, precum și „comportamentul permisiv sau neinformat al proprietarilor de câini”.

Impactul pe care îl au câinii asupra mediului Foto: Arhivă
Impactul pe care îl au câinii asupra mediului Foto: Arhivă

Conform unei noi cercetări, câinii au un impact „mare și divers” asupra mediului, deranjând fauna sălbatică, poluând cursurile de apă și contribuind la emisiile de carbon.

O analiză făcută de cercetătorii australieni a arătat că „impactul câinilor cu stăpân asupra mediului este mult mai mare, mai insidios și mai îngrijorător decât se recunoaște în general”. Cercetarea, publicată în revista Pacific Conservation Biology, a evidențiat impactul „celui mai comun carnivor mare” din lume în uciderea și perturbarea faunei sălbatice indigene, în special a păsărilor de țărm.

Astfel, în Australia, atacurile câinilor fără stăpân asupra pinguinilor mici din Tasmania ar putea contribui la prăbușirea coloniei, în timp ce un studiu asupra animalelor duse la spitalul pentru animale sălbatice de la Grădina Zoologică din Australia a constatat că mortalitatea era mai ridicată după atacurile câinilor, acesta fiind al doilea cel mai frecvent motiv de internare după accidentele de mașină.

În SUA, unele cercetări arată că insecticidele din medicamentele pentru purici și căpușe ucid nevertebratele acvatice atunci când se scurg în cursurile de apă. De asemenea, fecalele câinilor pot lăsa urme de miros și pot afecta chimia solului și creșterea plantelor.

Amprenta de carbon a animalelor de companie este, de asemenea, semnificativă. Un studiu realizat în 2020 a arătat că industria hranei uscate pentru animale de companie are o amprentă ecologică de aproximativ două ori mai mare decât suprafața Regatului Unit, cu emisii de gaze cu efect de seră - între 56 și 151 Mt CO2 - echivalente cu cea de-a 60-a țară cu cele mai mari emisii, potrivit The Guardian.

Autorul principal al studiului, profesorul Bill Bateman de la Universitatea Curtin din Australia, a declarat că cercetarea nu intenționează să fie „cenzurată”, ci vizează sensibilizarea cu privire la impactul asupra mediului al celui mai bun prieten al omului.

Într-o anumită măsură, le dăm o șansă câinilor pentru că sunt atât de importanți pentru noi ... nu doar ca și câini de serviciu, ci și ca tovarăși”, a spus el, subliniind beneficiile pe care câinii le au asupra sănătății mentale și fizice a stăpânilor lor.

În analiză, cercetătorii au atribuit amploarea impactului asupra mediului numărului mare de câini la nivel global. O modalitate simplă de a atenua cele mai grave efecte a fost de a ține câinii în lesă în zonele în care se aplică restricții și de a menține o distanță tampon față de păsările de țărm care cuibăresc sau se odihnesc, a sugerat lucrarea.

Multe dintre aspectele despre care vorbim pot fi ameliorate prin comportamentul proprietarilor”, a declarat profesorul Bateman, subliniind că respectarea redusă a legilor privind lesa este o problemă.

Poate că, în unele părți ale lumii, trebuie să luăm în considerare unele legi puțin mai stricte”, a adăugat el. Acesta a sugerat că zonele de excludere a câinilor ar putea fi mai potrivite în anumite locuri.

Bateman a menționat, de asemenea, hrana sustenabilă pentru câini ca o opțiune pentru a reduce amprenta ecologică a animalului de companie, menționând totuși că „hrana mai sustenabilă pentru câini tinde să coste mai mult decât hrana ieftină pentru câini pe care o cumpărăm, care are o amprentă de carbon mai mare”.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite