Blasfemia, pedepsită prin lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform noului act normativ, doi miniştri irlandezi, Papa şi Salman Rushdie ar putea fi amendaţi. Începând cu 2010, irlandezii nu mai au voie să comită blasfemii. Cei care vor face declaraţii ofensatoare la adresa unei religii vor primi o amendă usturătoare.

Noua lege a fost votată încă din iulie 2009, dar abia acum îşi produce efectele. Ministrul de Justiţie, Dermot Ahern, a precizat că o astfel de măsură era necesară deoarece imigranţii veniţi în Irlanda au adus cu ei o mulţime de religii, în timp ce Constituţia Irlandei, care datează din 1936, nu penalizează decât ofensele aduse creştinilor.

Conform noului act normativ, blasfemie înseamnă: „publicarea sau afirmarea în spaţiul public a unor consideraţii intenţionate, abuzive şi insultătoare referitoare la anumite credinţe religioase, care ofensează un număr mare de adepţi sau credincioşi ai religiei respective". Irlandezii care vor încălca această lege vor plăti amenzi serioase, de până la 25.000 de euro.

Proteste inedite

O parte a societăţii civile din Irlanda s-a opus vehement acestei reglementări, iar câteva grupuri de atei convinşi au lansat o petiţie publică şi adună semnături pentru a înlătura legea prin referendum.

Contestatarii au deschis un site pe internet (http://blasphemy.ie/2010/01/01/atheist-ireland-publishes-25-blasphemous-quotes/) unde au plasat 25 de citate cunoscute, dintre care două sunt ale lui Iisus Hristos, ce ar putea fi penalizate de legea anti-blasfemie.

Chiar Papa Benedict al XVI-lea, parafrazând un împărat bizantin din secolul 14, a declarat în 2006: „Arătaţi-mi doar ce a adus nou acest Mahomed şi atunci veţi vedea că el a adăugat numai lucruri rele şi inumane, precum îndemnul de a impune credinţa prin puterea spadei".

Această afirmaţie a fost deja aspru criticată de ţările islamice şi, dacă ar fi fost făcută anul acesta în Irlanda, Papa ar fi fost, aproape sigur, amendat.

Michael Nugent, purtătorul de cuvânt al protestatarilor, a declarat pentru cotidianul „Guardian" că „nu are rost să impui norme medievale prin legi moderne, întrucât legile trebuie să protejeze oamenii, nu ideile".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite