Avion dispărut: autorităţile încep căutările subacvatice pentru găsirea aeronavei AirAsia
0O echipă de specialişti francezi va începe căutările subacvatice pentru a încerca să găsească epava avionului Airbus, operat de AirAsia, care a dispărut duminica trecută deasupra Mării Java, cu 162 de oameni la bord.
Eforturile pentru localizarea avionului ce zbura pe cursa QZ8501, de la Surabaya (Indonezia) spre Singapore, au intrat într-o nouă etapă odată cu îmbunătăţirea condiţiilor meteo din regiune. Echipa internaţională de căutare, din care fac parte unităţi australiene, americane şi franceze, se va concentra acum pe căutări subacvatice, care până acum au fost imposibil de efectuat din cauza vremii nefavorabile, dar şi din lipsa echipamentului de specialitate.
Echipamentul acustic de detectare a fost adus din Franţa şi, cu ajutorul lui, specialiştii francezi încearcă să localizeze cutiile negre ale aeronavei Airbus A-320, care a dispărut duminică dimineaţa, cel mai probabil din cauza unei furtuni puternice.

Deocamdată, echipele de căutare au găsit doar resturi din avion, însă epava nu a fost localizată. Deşi au fost văzute mai multe zeci de corpuri, până acum au fost recuperate doar câteva. O singură victimă dintre trupurile recuperate a fost identificată, pasagera Hayati Lutfiah Hamid, care a fost îngropată joi.
Autorităţile se aşteaptă ca majoritatea oamenilor să se afle încă în epavă, iar avionul va fi găsit, cel mai probabil, pe fundul Mării Java.

Deocamdată, până la găsirea epavei şi analizarea rămăşiţelor, autorităţile indoneziene s-au ferit să dea o cauză exactă a tragediei. Se ştie însă că în regiunea avea loc o furtună puternică. Potrivit mai multor experţi în aviaţie citaţi de presa internaţională, se pare că la mijloc ar fi o eroare a pilotului, care a zburat cu o viteză prea mică, neadaptată condiţiilor meteo nefavorabile.
„Cursa QZ8501 zbura prea încet, cu aproximativ 100 de noduri, adică cu 100 de kilometri/oră mai puţin decât viteza recomandată în aceste situaţii. La acea altitudine, a zbura prea încet este extrem de periculos”, a declarat Geoffrey Thomas, specialist în aviaţie citat de tabloidul britanic „Daily Mail”.