Avioane pentru „război electronic” şi număr fără precedent de drone: China îşi prezintă noile arme ale forţelor sale aeriene FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeronava amfibie AVIC AG600 Kunlong FOTO EPA-EFE
Aeronava amfibie AVIC AG600 Kunlong FOTO EPA-EFE

Într-un context de tensiuni cu Taiwan şi SUA, China şi-a prezentat marţi noile echipamente din dotarea forţelor sale aeriene, de la drone de supraveghere sau de atac până la o aeronavă pentru război electronic, transmite AFP.

Prezentarea acestor arme are loc cu ocazia AirShow China, cel mai mare salon aviatic al gigantea ţări asiatice, organizat la Zhuhai (sud).

Dacă China este departe de a fi o putere militară, având un buget al apărării de trei ori mai mic decât al principalului său inamic, SUA, totuşi ţara face progrese semnificative în acest domeniu, subliniază numeroşi experţi.

Într-un raport publicat recent, serviciile secrete americane se arată îngrijorate de creşterea în influenţă a regimului de la Beijing, considerat drept cea mai mare ameninţare pentru SUA şi lumea democratică.

China, condusă de Xi Jinping în prezent, speră să-şi încheie modernizarea armatei până în 2035.

Printre principalele noutăţi expuse marţi la Salonul Zhuhai figurează o dronă imensă, WZ-7, de 14 metri lungime, pentru misiuni de recunoaştere şi patrulare maritimă.

Drona WZ-7 FOTO EPA-EFE

Drona WZ-7 FOTO EPA-EFE

La capitolul aeronave militare, China s-a lăudat cu J-16D, un avion de vânătoare consacrat „războiului electronic”, adică pentru exploatarea sau distrugerea emisiilor radio şi sistemelor de comunicaţie ale adversarului.

Potrivit unor experţi citaţi de presa chineză, J-16D poate ataca instalaţii radar sau sisteme de detectare şi comandament aeropurtat (AWACS).

Atât uriaşa dronă WZ-7, cât şi avionul de vânătoare pentru „război electronic”, care pot fi folosite deja de armata chineză, „vor juca un rol major în Strâmtoarea Taiwan şi în Marea Chinei de Sud”, susţine analistul militar Song Zhongping într-un interviu acordat pentru AFP.

Avionul de vanatoare J-16D FOTO Twitter @louischeung_hk

Avionul de vânătoare J-16D FOTO Twitter @louischeung_hk

În Marea Chinei de Sud, China construieşte insule artificiale pentru a emite pretenţii teritoriale, intrând astfel în dispută cu toate statele riverane. În ceea ce priveşte Taiwanul, China consideră insula drept parte a teritoriului său. Taiwanul s-a separat de China în 1949 odată cu instalarea comuniştilor la putere la Beijing şi a ales o cale democratică.

Un alt aparat prezentat de chinezi este prototipul de dronă polivalent de recunoaştere şi atac CH-6, din seria CaiHong - „Curcubeu”, de 15 metri lungime şi peste 20 de metri anvergură. Acesta urmează să efectueze primele teste de zbor în 2023. Potrivit proiectanţilor, CH-6 fără pilot va fi capabil să evolueze la mare altitudine - 10.000 de metri -, la viteze mari - între 500 şi 700 de kilometri pe oră - timp de 20 de ore. Este prevăzut pentru misiuni de recunoaştere cu ocolirea radarelor şi efectuarea de raiduri în locuri până acum inaccesibile.

Drona CH-6 FOTO Global Times

CH-6 FOTO Global Times

Având în vedere că occidentalii sunt reticenţi în a-şi vinde dronele cu tehnologii de vârf altor state în afara aliaţilor apropiaţi, China intenţionează să se poziţionează ca „furnizor alternativ”, cu preţuri convenabile, spune pentru AFP Kelvin Wong, de la firma britanică Janes, specializată în probleme de apărare.

De altfel, Salonul Zhuhai are în acest an un număr „fără precedent” de drone, ceea ce demonstrează, potrivit lui Wong, încrederea tot mai mare a Chinei în progresul său tehnologic.

Dronele produse de chinezi sunt folosite deja de armate străine, precum cele ale Arabiei Saudite sau Emiratelor Arabe Unite.

Mult în urma SUA

În opinia lui James Char, expert la Universitatea Tehnologică Nanyang, din Singapore, J-16D demonstrează „îmbunătăţirea globală” a capacităţilor de luptă ale Chinei.

Totuşi, potrivit mai multor experţi, China este încă mult în urma SUA, mai ales în privinţa motoarelor pentru avioane militare şi a numărului de sateliţi de comunicaţii necesari pentru ducerea la bun sfârşit a operaţiunilor.

Deşi China încă nu poate cu adevărat să îşi proiecteze puterea militară în afara zonei sale continentale, totuşi deţine un sistem de apărare maritimă şi aeriană credibil pentru a contracara o potenţială ofensivă americană, apreciază Justin Bronk, analist la Royal United Services Institute, un centru de reflecţie din Marea Britanie.

„În apropierea propriilor baze, chinezii au un avantaj în faţa americanilor, care sunt departe de ale lor. La acest nivel, China a ajuns deja într-un punct în care reprezintă o sfidare serioasă pentru SUA”, este de părere analistul militar britanic.

Pe lângă constructori de echipamente militare, Salonul Zhuhai oferă locuri de expoziţie şi pentru principalii actori chinezi şi mondiali din industria aeriană civilă, cum sunt Boeing sau Airbus.

Programată iniţial la sfârşitul anului 2020, expoziţia - de obicei bianuală - a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite