Autorităţile irakiene suspendă licenţa a zece televiziuni, printre care şi Al-Jazeera, pentru „promovarea violenţei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele zile în Irak din cauza violenţelor inter-religioase
Peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele zile în Irak din cauza violenţelor inter-religioase

Guvernul din Irak a suspendat licenţa a zece canale de televiziune prin satelit, pentru "promovarea violenţei şi sectarianismului". Printre canalele suspendate se numără şi Al-Jazeera, care îşi are sediul în Qatar, informează BBC.


 Al-Jazeera a respins acuzaţiile aduse. Decizia survine la o săptămână după ciocnirile violente dintre forţele de securitate şi arabi suniţi din nordul Irakului, soldate cu moartea a aproape 200 de persoane.

Premierul irakian Nouri al-Maliki a avertizat că guvernele arabe sunt ameninţate de un val de conflicte de natură sectară şi că aceste conflicte "vor cuprinde toată lumea şi nimeni nu le va supravieţui".

Într-un discurs la televiziunea irakiană, al-Maliki a afirmat că recentele violenţe sectare din Irak, cărora le-au căzut victime peste 200 de persoane, în ultimele câteva zile, au fost provocate din exterior, făcând evident aluzie la Siria.

El a sugerat că, în spatele întoarcerii violenţelor în ţara sa, se află "bani şi planificare minuţioasă". Irakul are o paletă largă de grupuri etnice şi religioase, chiar dacă majoritatea populaţiei este şiită şi a fost scena unor confruntări confersionale sângeroase în anii 2006 şi 2007.

În acelaşi timp, ţara trece printr-o criză politică, în care sunt implicaţi guvernul şiit al lui Nouri al-Maliki şi liderii minorităţii sunite, atotputernică în timpul regimului lui Saddam Hussein. Premierul şi-a exprimat temerea că violenţele sectare ar putea duce la dezbinarea şi divizarea Irakului şi a celorlalte ţări musulmane. În opinia sa, "conflictele confesionale sunt mai grave decât un război sau o ocupaţie".

 Şi emisarul ONU Martin Kobler a avertizat că Irakul se află la o răscruce, după un val de violenţe soldat cu moartea a peste 200 de persoane, de miercuri, până în prezent. Kobler a făcut apel la liderii politici şi religioşi, să ia măsuri pentru restabilirea imediată a calmului. Violenţele sunt cele mai grave, de la retragerea trupelor americane, în 2011, şi au amplificat temerile privind întoarcerea la conflicte mai ample între secte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite