Armata israeliană confirmă uciderea comandantului operațiunilor Hezbollah. Cine era Ibrahim Aqil
0Israelul afirmă că l-a ucis într-un atac pe comandantul operațiunilor Hezbollah, Ibrahim Aqil, alături de alți membri de rang înalt ai unității de elită Radwan a grupării.
Acest ultim atac israelian, în care IDF afirmă că l-a ucis pe Ibrahim Aqil, comandant de rang înalt al Hezbollah în Beirut, este un alt semn al informațiilor precise pe care Israelul le deține despre grup, notează, vineri, BBC.
Eliminarea are loc la două luni după ce, în iulie, o altă lovitură aeriană în Dahieh, bastionul Hezbollah din sudul Beirutului, l-a ucis pe Fouad Shukr, mâna dreaptă a liderului grupării Hassan Nasrallah și responsabil pentru operațiunile militare ale acesteia.
Acesta a fost cel mai important membru al Hezbollah care a fost ucis în actualul conflict, potrivit BBC.
Atacul de vineri reprezintă o nouă umilință pentru Hezbollah, într-o săptămână în care sute de pagere și walkie-talkie utilizate de grup au explodat, provocând haos și panică în Liban, pe fondul unei breșe de securitate fără precedent, care a indicat modul în care Israelul a reușit să pătrundă în sistemul de comunicații al grupului.
Unul dintre ultimii membri fondatori ai aripii militare a Hezbollah
Ibrahim Aqil care ar fi fost ucis vineri de o lovitură aeriană în Beirut -a fost unul dintre ultimii membri fondatori ai aripii militare a Hezbollah care a supraviețuit celor peste 40 de ani de conflict cu Israelul, potrivit The Guardian.
Aqil (a cărui vârstă era în jur de 60 de ani), a urcat în grad și a ajuns în cele din urmă într-o poziție de conducere în cadrul organizației.
Nu se cunosc exact detaliile rolului său, însă Forțele de apărare ale Israelului l-au descris ca fiind „șeful echipei de operațiuni a organizației teroriste Hezbollah, comandantul în exercițiu al unității Radwan [forțe speciale]”.
Implicat în atentatul cu bombă de la ambasada SUA din Beirut din 1983
Statele Unite l-au acuzat pe Aqil, precum și pe Imad Mugniyeh, de implicare în atentatul cu bombă de la ambasada SUA din Beirut din aprilie 1983, soldat cu 63 de morți, și cel de la cazarma Corpului de Infanterie Marină al SUA din octombrie 1983, soldat cu 241 de morți din rândul personalului american.
În acea perioadă a fost bombardată și o cazarmă franceză, fiind ucise alte 58 de persoane.
Aqil a ordonat luarea de ostatici americani și germani în Liban
Departamentul de Justiție al SUA îl descrie, într-o notificare, drept „membru principal al celulei teroriste a Hizballah, Organizația Jihadului Islamic”, care a revendicat cele două atentate cu bombă din 1983 de la Beirut.
De asemenea, comunicatul precizează că Aqil a ordonat luarea de ostatici americani și germani în Liban și i-a reținut acolo, tot în anii 1980.
Recompensa pusă de SUA pe capul lui Ibrahim Aqil
Guvernul SUA a publicat anul trecut fotografie a lui Ibrahim Aqil - omul pe care Israelul susține că l-a ucis în atacul de la Beirut - ca parte a unui anunț care oferea o recompensă de 7 milioane de dolari (5,2 milioane de lire sterline) pentru informații care au condus la capturarea comandantului senior Hezbollah.