Arabia Saudită a prezentat oraşul linie, zgârie-norii în oglindă: menajere-roboţi, taxiuri zburătoare şi o lună artificială uriaşă FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Twitter/ Seema Faraz
Foto: Twitter/ Seema Faraz

Arabia Saudită a prezentat ambiţiosul său proiect urban „The Line”, oraşul „viitorului” care va fi compus din două clădiri reflectorizante din sticlă, construite în deşert, ce se vor întinde pe 170 de kilometri şi vor găzdui 9 milioane de oameni.

Parte a proiectului Neom, oraşul va fi situat în nord-vestul ţării din Golf, lângă Marea Roşie, potrivit unui anunţ al prinţului moştenitor al regatului, Mohammed bin Salman, conform CNN.

Este vorba despre două clădiri de 200 de metri lăţime care acţionează ca un oraş vertical, proiectate să se aşeze la 500 de metri deasupra nivelului mării. Acestea se vor întinde pe 34 de kilometri pătraţi, potrivit comunicatului de presă. 

Orasul linie din Arabia Saudita

Deşi detaliile sunt puţine, cei din spatele designului susţin că The Line va funcţiona în întregime pe energie regenerabilă, fără drumuri, maşini sau emisii de carbon. Un tren de mare viteză va conecta oraşul, se arată în comunicatul de presă. 

Criticii au pus la îndoială ideea că proiectul este fezabil din punct de vedere tehnologic, în timp ce alţii au descris viziunea ca fiind una strălucitore. 

The Line face parte dintr-un cadru numit Vision 2030, care urmăreşte să diversifice economia regatului dar va concura şi cu vecinii săi din Golf, cum ar fi Dubai şi Abu Dhabi, ca puncte fierbinţi de călătorie.

Cu scopul de a ajunge la 100 de milioane de vizitatori anuali până la sfârşitul deceniului, speră că vor stimula economia locală cu miliarde de dolari. 

Proiectele pentru zgârie-norii în oglindă marchează cea mai recentă dezvoltare a proiectului Neom din Arabia Saudită, o mega-dezvoltare care acoperă trei ţări, care a început construcţia în 2019. 

Metropola va fi alimentată cu energie regenerabilă şi va funcţiona cu ajutorul inteligenţei artificiale. Menajere-roboţi, taxiuri zburătoare şi o lună artificială uriaşă sunt doar câteva dintre caracteristicile unui paradis tehnologic promis. 

Proiectul Neom este susţinut de 500 de miliarde de dolari din partea guvernului saudit şi a Fondului de investiţii publice din Arabia Saudită (PIF), precum şi a investitorilor locali şi internaţionali. 

Proiectul programat să fie gata în 2025 ar fi suferit deja întârzieri, deşi prinţul moştenitor insistă că totul se află pe drumul cel bun. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite