Apropierea dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, puţin probabil să reziste după Jocurile Olimpice de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au încurajat sâmbătă seara, în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, o echipă unificată a Coreei, un eveniment urmărit cu atenţie nu numai de comentatorii sportivi, ci şi de analiştii politici, în contextul evoluţiei relaţiilor dintre Nord şi Sud.

Sâmbătă seara, „unificarea“ celor două părţi nu a avut însă rezultatul scontat. Echipa coreeană de hochei feminin pe gheaţă a pierdut în faţa Elveţiei (0-8). Însă, pentru observatori acest fapt a contat mai puţin. 

Mai important a fost că la meci au asistat preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, şeful onorific de stat nord-coreean, Kim Yong Nam, şi sora liderului de la Phenian, Kim Jong-un, Kim Yo-jong.

De altfel, de vineri, când delegaţia nord-coreeană a ajuns în Coreea de Sud, întreaga atenţie a fost îndreptată spre oficialii de la Phenian, cu precădere spre sora liderului nord-coreean, Kim Yo-jong, prima din dinastia conducătoare a Nordului care a pus piciorul pe pământul sud-coreean după sfârşitul războiului intercoreean, în 1953.

Presa a urmărit şi a analizat fiecare gest făcut de emisara lui Kim Jong-un, comentând că aceasta a fost trimisă pentru a arăta o parte mai blândă a regimului de la Phenian, cunoscut pentru încălcarea drepturilor omului şi pentru ameninţările sale cu un război nuclear, relevă „The Guardian“.

Firavă, tăcută şi zâmbitoare, Kim Yo-jong, care a reuşit să cucerească presa sud-coreeană prin stilul său mai degrabă umil, l-a invitat oficial pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in să meargă în Nord. O „ofensivă de şarm“ a Phenianului, după cum a numit-o BBC.

Numai că această invitaţie îl pune pe liderul de la Seul, fost avocat pentru drepturile omului, în faţa unei dileme: să accepte invitaţia şi să se îndepărteze de Washington sau să o refuze şi să pună capăt unui vis de pace care este o luptă de o viaţă, comentează France-Presse, preluată de dhnet.be.

Deocamdată, preşedintele sud-coreean a dat un răspuns diplomatic, cerând, potrivit purtătorului său de cuvânt, să fie create „bunele condiţii“ pentru o astfel de vizită şi făcând apel la Phenian să caute mai activ să găsească o cale de dialog cu Washingtonul. 

Însă, scrie „The Guardian“, atmosfera împăciuitoare de la Jocurile Olimpice este puţin probabil să dureze. Asta şi pentru că, notează cotidianul britanic, în rândul sud-coreenilor există un puternic sentiment de neîncredere legat de familia Kim.

În plus, afirmă politologul Robert Kelly de la Universitatea Naţională din Pusan, „nord-coreenii sunt negociatori duri, vicleni“. „Probabilitatea ca ei să se lase pradă sentimentelor bune de la Olimpiadă şi să facă spectaculoase concesii este aproximativ zero“, consideră el.

„Discuţiile vor fi ceea ce au fost mereu: o misiune dificilă, caracterizată de o puternică neîncredere şi, probabil, nu se va ajunge prea departe“, a continuat analistul.

În opinia lui Kelly, evenimentele de la Jocurile Olimpice de iarnă schimbă numai atmosfera, dar şi „asta pentru scurt timp“, având în vedere că, atunci când exerciţiile militare comune Coreea de Sud-SUA se vor relua, relaţiile dintre Nord şi Sud au toate şansele să sufere un regres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite