Apă radioactivă se scurge în Pacific

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apă puternic radioactivă de la reactorul nr.2 al centralei nucleare Fukushima se scurge în Oceanul Pacific în urma unei fisuri aflate într‑un bazin de la exteriorul reactorului, a declarat un reprezentant al companiei TEPCO, citat de CNN.

Apa din bazinul cu o adâncime de doi metri se deversează în ocean printr-o fisură de circa 20 de centimetri. Nivelul de radioactivitate în bazin este de circa 1.000 milisievert/oră, de 330 de ori mai mare decât doza de radiaţii absorbită în mod obişnuit într‑un an de un locuitor al unei ţări industrializate.

Tepco ia măsuri

Reprezentanţii TEPCO au afirmat că intenţionează să oprească deversarea de apă prin injectarea de beton în bazinul avariat. Cadavrele mai multor victime ale seismului din 11 martie, din Japonia, aflate la mai puţin de 20 de kilometri distanţă de centrala nucleară ar putea să nu fie recuperate din cauza nivelului crescut al radiaţiilor. Nimeni nu ştie exact despre câte victime este vorba, au declarat autorităţile. În prefectura Fukushima, 4.760 de persoane sunt date dispărute în continuare.

Aceasta reprezintă încă o lovitură grea pentru cei care şi-au pierdut persoane apropiate în seism, în condiţiile în care religia budistă prevede ceremonii elaborate de înmormântare şi incinerare a morţilor. Cadavrele pot absorbi radiaţii la fel de mult ca oricare alt obiect, a explicat dr. Wally Curran, directorul Centrului pentru tratarea cancerului de la Universitatea Emory.

Mai rău decât Cernobîl

Accidentul de la centrala nucleară japoneză Fukushima este mai grav decât cel de la Cernobîl din 1986, deoarece a durat deja mai mult timp şi implică mai multe reactoare, a apreciat un expert rus, citat de AFP. „Cernobîl a fost ca explozia unei bombe radiologice. Noua bombă radiologică este Fukushima şi ne va costa şi mai scump" în termeni umani şi economici, a avertizat Natalia Mironova. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite