Americanii îşi retrag banii din băncile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speriaţi de criza datoriilor, americanii au retras din băncile europene de pe teritoriul SUA aproape 300 de miliarde de dolari, în ultimele şase luni.

Americanii au din ce în ce mai puţină încredere în planurile de salvare pentru zona euro, decise de liderii europeni, şi sunt din ce în ce mai sceptici în privinţa rezistenţei la stres a băncilor europene. Este un motiv pentru care cetăţenii de peste Ocean şi-au retras masiv economiile depozitate în băncile europene de pe teritoriul SUA.

Potrivit „Financial Times", doar în ultimele şase luni, depozitele americanilor în instituţile bancare europene au scăzut cu 25%, însemnând 291 de miliarde de dolari. O arată datele furnizate de Rezerva Federală (Fed). Cea mai afectată de acest val de neîncredere este filiala Deutsche Bank, Trust Company Americas, ale cărei depozite au scăzut cu 2,1 miliarde de dolari, însemnând 6,8%, doar în al treilea semestru. O parte din vină aparţine crizei euro.

Băncile de peste Ocean profită

„Multe întreprinderi americane, care lucrau înainte cu băncile europene, se uită cu atenţie la situaţia de pe Bătrânul Continent şi îşi spun: Vreau să-mi ţin banii, într-un loc sigur", a declarat analistul Matt Burnell de la Wells Fargo. Temerile faţă de Europa sunt benefice pentru băncile americane, unde depozitele au crescut cu 10%, însemnând 663 de miliarde, în ultima jumătate de an. Potrivit „Financial Times", cele mai câştigate de pe urma neîncrederii europenilor în băncile europene au fost JP Morgan şi Wells Fargo. Ele au avut un profit de 160 de miliarde de dolari în aceeaşi perioadă. O altă explicaţie pentru retragerea banilor din băncile europene este şi faptul că oferă dobânzi mai mici decât cele americane.

Analiştii companiei de audit Ernst&Young susţin că zona euro va fi afectată de ,,o uşoară recesiune" în prima jumătate a anului viitor. Ei avertizează că pentru întregul an creşterea economică a regiunii se va ridica la doar 0.1%. Analiştii estimează că este puţin probabil ca rata şomajului în zona euro să scadă sub 10% până în 2015.

Dolarii, căutaţi pe piaţa europeană

Reticenţa americanilor pune băncile europene la mare încercare pentru că li se termină rezervele de dolari. Potrivit „Wall Street Journal", băncile din Europa împrumută dolari din ce în ce mai scump. Pe piaţa interbancară de la Londra, dobânzile pentru împrumuturile în dolari au atins ieri cel mai ridicat nivel din iulie 2009 încoace. Acesta este şi motivul pentru care Banca Centrală Europeană le-a oferit instituţiilor bancare noi credite în dolari.

Iar cererea a fost imensă: 5,1 miliarde de dolari faţă de doar 1,5 miliarde de dolari cu o săptămână în urmă. O nouă veste proastă care va diminua şi mai mult încrederea în băncile europene este că agenţia Fitch a retrogradat luni seară cinci bănci europene. Este vorba de Banque Fédérative du Crédit Mutuel şi Crédit Agricole din Franţa, Danske Bank (Danemarca), OP Pohjola Group (Finlanda) şi Rabobank Group (Olanda). Agenţia de rating a argumentat că pieţele de capital mai restrânse şi creşterea economică slabă, o consecinţă a crizei datoriilor din regiune, afectează indirect performanţa instituţiilor financiare retrogradate.

Situaţia dificilă cu care se confruntă Crédit Agricole, a treia cea mai mare bancă a Franţei, după numărul de active, este confirmată şi de concedierea a 2.350 de angajaţi din unităţile sale de investiţii bancare şi finanţe de consum, din cauza pierderilor pe care le-a înregistrat în 2011. Instituţia va renunţa la 21 dintre cele 53 de state în care au operaţiuni. Probleme are şi Commerzbank AG, una dintre cele mai mari bănci germane, care se luptă să evite contractarea unui împrumut de urgenţă de la guvern şi negociază transferul unor active „suspecte" la o bancă deţinută de stat, relatează „ Wall Street Journal".

SUA, îngrijorate de acutizarea crizei euro

Chiar şi şeful Rezervei Federale americane (banca centrală) Ben Bernanke şi-a exprimat miercuri îngrijorarea majoră faţă de evoluţia crizei datoriilor din Europa. Potrivit unor senatori republicani de la Washington, Bernanke ar fi avertizat că, odată cu deteriorarea situaţiei din Europa, Statele Unite ar putea fi grav afectate.

Preşedintele Fed-ului le-a mai explicat congresmenilor că instituţia pe care o conduce nu poate şi nu va pune la dispoziţia ţărilor şi băncilor europene fonduri de salvare. ,,Suntem cu toţii îngrijoraţi. Plătitorul de taxe american este aşteptat să ajute băncile şi naţiunile Europei", a declarat senatorul Lindsey Graham, adăugând: „Ben Bernanke a zis că nu are nici intenţia nici autoritatea de a aproba aşa ceva", a explicat Graham.

291 de miliarde de dolari au retras americanii din băncile europene din SUA, în ultimele şase luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite