Americanii instalează o bază militară în nord-estul Siriei. SUA şi Turcia, pregătite pentru o soluţie militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele americane amenajează o bază aeriană militară în nord-estul Siriei, unde se află îndeosebi zeci de consilieri în cadrul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), au afirmat sâmbătă surse siriene militare. Vicepreşedintele american, Joseph Biden a declarat că SUA şi Turcia sunt pregătite pentru o "soluţie militară" împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, în Siria, dacă negocierile de pace de la Geneva vor eşua.

Washingtonul a dezminţit preluarea controlului vreunei baze aeriene în Siria, afirmând totodată că depune eforturi pentru găsirea tuturor mijloacelor pentru ameliorarea sprijinului logistic pentru forţele angajate în ţară.

„De peste trei luni, americanii pregătesc instalarea unei baze militare la Abou Hajar, la sud de Rmeilane, în provincia Hassake (nord-est)“, a indicat pentru AFP o sursă militară siriană, precizând că Unităţi de apărare ale poporului kurd (YPG) şi zeci de experţi americani participă la punerea în practică a proiectului.

„Aceasta nu este prima dată când americanii încalcă suveranitatea siriană“, a afirmat sursa, precizând că la baza respectivă nu se află deocamdată nici un avion de război folosit în operaţiunile militare în Siria.

Informaţia a fost confirmată de către Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o largă reţea de surse în Siria. Potrivit OSDO, aeroportul nu a fost încă utilizat de către coaliţia internaţională condusă de Washington pentru a întreprinde lovituri aeriene în Siria.

„Aeroportul de la Rmeilane este aproape gata, pista sa de aterizare a fost lărgită săptămânile trecute“, a adăugat OSDO, precizând că aeroportul poate găzdui astfel consilieri americani care au intrat în ţară în urmă cu două luni.

image

Soldaţi ai forţelor speciale americane au sosit în noiembrie 2015 în regiuni siriene de frontieră cu Turcia, pentru a antrena şi a acorda asistenţă combatanţilor kurzi care luptă împotriva Statului Islamic, fiind prima desfăşurare oficială de acest fel în ţara aflată în război. 

SUA şi Turcia sunt pregătite să lanseze operaţiuni suplimentare în Siria

Statele Unite şi Turcia sunt pregătite pentru o "soluţie militară" împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, în Siria, dacă Administraţia Bashar al-Assad şi opoziţia nu vor ajunge la un acord cu ocazia conferinţei de la Geneva, afirmă vicepreşedintele american, Joseph Biden.

"Ştim că va fi bine să se ajungă la o soluţie politică, dar, dacă acest lucru nu va fi posibil, suntem pregătiţi să aplicăm o soluţie militară pentru distrugerea reţelei teroriste Daesh" (Stat Islamic), a declarat Joseph Biden, la Istanbul, după întrevederea cu premierul Ahmet Davutoglu.

Un alt oficial american a explicat, potrivit Fox News, că Joseph Biden se referă la o soluţie militară pentru eliminarea organizaţiei teroriste Stat Islamic, nu pentru întregul conflict sirian.

Însă Biden a precizat că a discutat cu Davutoglu şi despre modalităţi de susţinere a insurgenţilor sunniţi moderaţi care luptă pentru înlăturarea regimului Bashar al-Assad.

Următoarea rundă de negocieri între opoziţia siriană şi reprezentanţii preşedintelui Bashar al-Assad va începe luni, la Geneva.

Coaliţia internaţională coordonată de SUA va intensifica operaţiunile terestre în Irak şi Siria împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, afirmă secretarul american al Apărării, Ashton Carter, criticând Turcia pentru că nu se implică suficient în combaterea terorismului.

"Intensificăm eforturile, pentru că trebuie să facem mai mult pentru înfrângerea reţelei teroriste Stat Islamic. Sunt încrezător şi vreau intensificarea operaţiunilor", a declarat Carter într-un interviu acordat CNBC de la Davos (Elveţia), unde participă la Forumul Economic Mondial.

"Căutăm oportunităţi pentru intensificarea eforturilor şi vom trimite efective terestre în Irak şi Siria, acest lucru trebuie să fie foarte clar. Întrebarea strategică este dacă trupele vor oferi susţinere efectivelor locale sau vor prelua sarcinile acestora", a subliniat Carter.

Şeful Pentagonului a criticat Turcia şi state din zona Golfului Persic pentru lipsa de implicare în combaterea terorismului.

"Turcia este prieten vechi al Statelor Unite, este aliat în cadrul NATO. Susţinem Turcia, suntem alături de ea pentru apărarea teritoriului. Dar adevărul este că Turcia are frontiere lungi cu Irak şi Siria, iar aceste frontiere sunt vulnerabile la trecerea combatanţilor terorişti, în ambele sensuri. Cred că Turcia ar putea face mai mult pentru combaterea organizaţiei teroriste Stat Islamic", a spus secretarul american al Apărării.

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic ocupă vaste regiuni din Irak şi Siria, unde a proclamat un "califat".

Siria se confruntă, de cinci ani, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Putin i-ar fi cerut lui Bashar al-Assad să demisioneze

Fostul şef al serviciilor secrete militare ruse (GRU), Igor Sergun, ar fi fost trimis într-o misiune în Siria cu puţin timp înaintea morţii sale survenite subit pe 3 ianuarie, iar obiectivul acestei misiuni ar fi fost să transmită preşedintelui Bashar al-Assad un mesaj prin care Vladimir Putin îi cerea să plece de la putere, scrie vineri publicaţia Financial Times (FT). 

 Susţinând că a primit această informaţie din partea a două surse din cadrul unor servicii secrete occidentale, FT menţionează că în schimbul acestei demisii, Rusia s-ar fi angajat să susţină o tranziţie 'coregrafiată' care ar fi menţinut la putere regimul alawit, dar care ar fi deschis uşa unor negocieri realiste cu rebelii moderaţi.

Însă, conform aceloraşi surse, reacţia lui Bashar al-Assad ar fi fost un refuz categoric şi în plus el l-ar fi atenţionat pe Sergun că Rusia nu mai are niciun viitor în Siria în cazul unei astfel de schimbări la Damasc.

Întrebat tot vineri despre relatările din FT, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat veridicitatea lor. 'Nu, nu este aşa!', a răspuns el, conform agenţiei Reuters.

În articolul din FT se susţine de asemenea că în cercurile apropiate preşedintelui Al-Assad dependenţa politico-militară crescândă a Siriei faţă de Rusia este tot mai puţin agreată.

Pe de altă parte, motivaţia intervenţiei Rusiei în Siria ar fi legată nu atât de hotărârea de a-l proteja pe Bashar al-Assad, ci mai degrabă de a arăta Washingtonului că Moscova poate juca un rol hotărâtor în acel conflict, dare şi de a preveni o sporire a influenţei Iranului în zonă în detrimentul Rusiei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite