Alertă la Washington şi Seul. Coreea de Nord a anunţat testarea unei rachete hipersonice VIDEO
0
Coreea de Nord a testat marţi cu succes o rachetă de tip planor hipersonic, a anunţat miercuri agenţia oficială de ştiri KCNA de la Phenian, care a prezentat testul drept un progres tehnologic major, transmite AFP.
Succesul acestui test are o "mare importanţă strategică", în condiţiile în care Coreea de Nord urmăreşte să îşi crească considerabil capacităţile de apărare, conform sursei citate.
Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide decât rachetele convenţionale, balistice sau de croazieră. De asemenea, sunt mult mai dificil de detectat şi de interceptat de către sistemele de apărare antirachetă, pentru care Statele Unite cheltuie miliarde de dolari.
Armata sud-coreeană a informat despre lansarea unui proiectil de către Coreea de Nord la scurt timp după depistarea sa, marţi dimineaţă. Dar, contrar obiceiului, nu a dezvăluit altitudinea maximă atinsă de rachetă sau distanţa parcursă, informaţii pe care Seul-ul, în general, le face publice foarte rapid.
Potrivit presei sud-coreene, proiectilul lansat marţi de Coreea de Nord avea "caracteristici de zbor diferite" faţă de cele anterioare. Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In a cerut o "analiză cuprinzătoare".
Testul, care a fost efectuat din provincia Jagang din nordul ţării,"a confirmat controlul navigării şi stabilitatea rachetei", precum şi "manevrabilitatea sistemului său de ghidare şi caracteristicile zborului planat al ogivei hipersonice detaşabile", a dat detalii KCNA.
Regimul de la Phenian a efectuat deja alte câteva teste în luna septembrie: rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.
Testul vine la câteva zile după ce Phenianul a cerut SUA şi Sudului să renunţe la ”standardele duble” în privinţa programelor de înarmare pentru a reporni discuţiile diplomatice.
Dezvoltarea noului sistem militar creşte capacitatea de apărare a Coreei de Nord, a scris agenţia de presă de stat KCNA, descriind racheta supersonică drept o ”armă strategică”.
Testul ar putea însemna că Nordul a intrat în cursa mondială a dotării cu rachete supersonice, cursă în care mai sunt SUA, Rusia şi China.
Kim Jong Un nu a fost de faţă la lansare, potrivit KCNA, în condiţiile în care liderul nord-coreean a fost de faţă de multe ori la astfel de evenimente din trecut.
”În prima lansare-test, oamenii de ştiinţă din apărarea naţională au confirmat controlul navigaţiei şi stabilitatea rachetei”, a scris presa Phenianului.
Chang Young-keun, specialist în apărare la Universitatea Aerospaţială Korea, a afirmat că testul cu vehiculul cu planare hipersonică (HGV) a fost probabil un eşec, ţinând cont că zborul acestuia a atins doar 2,5 Mach.
”Tehnologia HGV a Nordului nu este comparabilă cu cea a Statelor Unite, Rusiei sau Chinei iar la acest moment pare să fie de rază scurtă, ce poate atinge Coreea de Sud sau Japonia”, a adăugat Chang.
Racheta hipersonică a Nordului este într-o fază incipientă de dezvoltare, dacă ţinem cont de viteza ei şi de alte date şi va dura ”o perioadă considerabilă de timp” până când va putea fi gata de folosire în luptă, a declarat şeful statului major al Sudului.
Armele hipersonice sunt considerate următoarea generaţie de arme, acestea fiind menite să nu lase adversarilor timp de reacţie sau posibilitatea de a se apăra cu sistemele de apărarea tradiţionale.