Agenda mondială pentru 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2015 va fi influenţat de multe decizii luate deja în 2014. După alegerile parlamentare din noiembrie, Barack Obama se va confrunta cu o majoritate republicană, iar Regina Elisabeta a II-a va deveni monarhul britanic cu cea mai lungă domnie.

În estul Europei, situaţia nu este atât de previzibilă însă, mai precis din cauza crizei ucrainene şi a influenţei ruse în regiune. Anul 2015 va fi decisiv pentru integrarea europeană a statelor din estul Europei.

Dan Nicu, blogger adevărul.ro, face o analiză a ceea ce va urma în cazul crizei din Ucraina, dar şi cum aceasta va afecta Republica Moldova.

În anul 2014, evenimentele politice din regiunea Europei de Est au marcat o revenire la raporturile de forţă şi la confruntarea dintre cele mai mari două ţări ale zonei: Rusia şi Ucraina. Peninsula Crimeea este anexată de Rusia, iar în estul Ucrainei are loc un război între forţele ucrainene şi insurgenţii separatişti sprijiniţi pe toate căile, inclusiv cu efective militare, de Rusia. 

Pe acest fond, Republica Moldova apare ca fiind statul care a evitat orice scenariu de forţă, ca şi frământările sociale de genul celor care au afectat Ucraina. Asta, însă, nu s-a întâmplat fără eforturi din partea instituţiilor statului moldovean, care au contracarat mai multe provocări de natură securitară în sudul republicii, în regiunea găgăuză, şi au reţinut mai multe persoane cu intenţii agresive în aeroportul din Chişinău.

În 2015, tensiunile din Ucraina vor continua, deşi, posibil, la o scară mai mică. Zonele afectate de separatism din estul Ucrainei se vor menţine în afara controlului Kievului, evoluţia acestui conflict fiind similară celei a conflictului transnistrean, transformându-l în conflict îngheţat, utilizat de Rusia în propriile scopuri strategice. 

Republica Moldova va intra în anul 2015 cu o nouă guvernare, rezultată în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Încă nu este clar care va fi configuraţia acestei guvernări, dacă ea va fi formată din partidele pro-europene democratice PLDM, PDM şi PL, fiind o reeditare a Alianţei pentru Integrare Europeană, sau la guvernare va fi cooptat şi Partidul Comuniştilor, caz în care menţinerea colaborării cu UE la acelaşi nivel din 2014 poate fi pusă sub semnul întrebării. În orice caz, nu se preconizează o renunţare la obiectivul general de politică externă a Republicii Moldova – integrarea europeană. 

Click pentru a mări infografia

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite