Zelenski a comentat conversația dintre Orban și Putin. „Să sperăm că, cel puțin, nu-l va suna pe Assad”

0
Publicat:

Președintele Volodimir Zelenski a comentat conversația telefonică dintre prim-ministrul ungar Viktor Orban și liderul de la Kremlin Vladimir Putin. În mesajul său pe Telegram, șeful statului ucrainean a subliniat că pacea reală necesită determinarea Statelor Unite, unitatea Europei și angajamentul partenerilor de a respecta Carta ONU.

Volodimir Zelenski și Viktor Orban/ FOTO: Arhivă
Volodimir Zelenski și Viktor Orban/ FOTO: Arhivă

„Sperăm cu toții că Viktor Orban nu-l va chema măcar pe Assad la Moscova pentru a-i asculta prelegerile de o oră”, a spus Zelenski.

Președintele a subliniat că este necesar să se aibă grijă de succesul comun care vine din unitatea Europei și să nu se „joace pe propria imagine”. El a adăugat că discuțiile despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu pot fi purtate fără participarea Kievului.

De asemenea, șeful statului și-a exprimat recunoștința față de președintele ales al SUA, Donald Trump, și față de liderii europeni cu care Ucraina lucrează deja „pentru a găsi soluțiile corecte și puternice pentru o pace reală”.

Viktor Orban și Vladimir Putin au avut o conversație telefonică, miercuri,11 decembrie, la o zi după ce liderul maghiar s-a întâlnit cu Trump în Statele Unite. Potrivit premierului ungar, aceștia au discutat despre războiul din Ucraina, iar Kremlinul a precizat că dictatorul rus „și-a conturat evaluarea principială a evoluției actuale a situației din jurul Ucrainei și a liniei distructive a regimului de la Kiev”.

Președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban au discutat la telefon, la inițiativa liderului de la Budapesta, a anunțat marți Kremlinul.

În discuția cu Vladimir Putin, Viktor Orban și-a exprimat interesul de a facilita o abordare comună a modalităților de soluționare a conflictului, a anunțat un comunicat oficial al Kremlinului,

Discuția, care a avut loc după vizita lui Orban la Mar-a-Lago și întâlnirea sa cu președintele ales al SUA, Donald Trump, a fost anunțată ulterior și de premierul maghiar.

Discuția este a doua convorbire telefonică a lui Putin cu un lider european în ultimele săptămâni, după ce șeful de la Kremlin a avut o convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Am avut o conversație telefonică de o oră în această dimineață cu președintele Putin. Acestea sunt cele mai periculoase săptămâni ale războiului Rusia-Ucraina”, a declarat Orban pe X.

„Facem toate demersurile diplomatice posibile pentru a pleda în favoarea unei încetări a focului și a negocierilor de pace”, a spus el.

După discuția cu Putin, secretarul de presă al lui Orban a declarat că liderul maghiar se va deplasa în Turcia pentru a se întâlni cu președintele Recep Tayyip Erdogan, unde vor „discuta despre afacerile internaționale actuale, războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu”.

După victoria în alegeri, Trump a vorbit de mai multe ori cu Orban și a fost interesat de părerea lui despre încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Premierul ungar se pregătește pentru noi călătorii luna aceasta, cu o „misiune de menținere a păcii” . Potrivit presei, „misiunea” poate include transmiterea mesajelor lui Trump către Zelenski, Putin și liderul chinez Xi Jinping.

Tusk îl așteaptă pe Macron

Negocierile de pace privind războiul din Ucraina ar putea începe în această iarnă, a spus marți, 10 decembrie, premierul polonez Donald Tusk, în contextul în care Varșovia încearcă să joace un rol major în încheierea conflictului. Declarația sa vine după întâlnirea dintre Donald Trump, Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron care a avut loc în weekend la Paris. Președintele francez va veni joi, 12 decembrie, la Varșovia să-i transmită ce s-a vorbit lui Tusk, care a precizat și că este în contact permanent cu țări aliate, iar premierul britanic Keir Starmer va vizita Polonia în curând.

Tusk a declarat că Polonia, una din cele mai ferme susținătoare al Ucrainei, va fi puternic implicată în orice discuții atunci când va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene la 1 ianuarie.

Voi avea o serie de discuții referitoare în primul rând la situația de dincolo de granița noastră estică”, a declarat el în cadrul unei reuniuni guvernamentale.

„După cum vă puteți imagina, delegația noastră va fi co-responsabilă, printre altele, de felul în care va arăta calendarul politic, poate de felul în care va fi situația în timpul negocierilor, care ar putea, deși există încă un semn de întrebare, să înceapă în iarna acestui an.

De asemenea, premierul Tusk a spus că „poimâine, președintele Macron va fi aici, va dori să informeze despre rezultatele discuțiilor de la Paris, unde a avut loc întâlnirea cu președintele (ales) Trump și președintele Zelenski”.

El a declarat că este în contact permanent cu aliații scandinavi și baltici ai Varșoviei și că premierul britanic Keir Starmer va vizita Varșovia în primele zile ale președinției poloneze a UE.

Marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că „Operațiunea militară specială se va încheia atunci când toate obiectivele stabilite de președinte și comandantul suprem vor fi atinse”.

„Aceste obiective pot fi atinse ca rezultat al operațiunii militare speciale sau ca rezultat al negocierilor relevante”, a adăugat el.

Peskov a mai spus și că, în prezent, nu există discuții între Moscova și Kiev deoarece „partea ucraineană refuză orice negocieri”.

Serghei Narîșkin, șeful serviciului de spionaj extern al regimului Putin a declarat marți că Rusia este aproape de a-și atinge obiectivele în Ucraina și are inițiativa strategică în toate zonele de război.

El a adăugat că, din punctul de vedere al Moscovei,  ”președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a pierdut legitimitatea și „capacitatea de a negocia”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite