Zeci de mii de persoane participă la un miting anti-Brexit la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni protestează sâmbătă, la Londra, faţă de decizia de a părăsi Uniunea Europeană, care a aruncat Guvernul britanic într-o adevărată furtună politică şi a divizat Regatul Unit, relatează AFP.

Organizatorii au anunţat că aşteaptă mii de persoane pe Park Lane, începând de la ora locală 11.00 (13.00, ora României), de unde urmează să pornească spre Parlament, în al doilea marş al furiei din această săptămână, după şocul rezultatelor referendumului.

„Putem împiedica Brexitul refuzând să acceptăm referendumul ca ultim cuvânt şi să ne luăm degetul după butonul pentru autodistrugere“, a declarat Keiran MacDermott, unul dintre organizatori, pe pagina de Facebook a mitingului.

„Haideţi să nu lăsăm generaţia următoare în derivă. Haideţi la marş, haideţi să protestăm şi să oprim Brexitul“, a îndemnat el.

Zeci de steaguri europene erau purtate de mulţime, care agita pancarte pe care se puteau citi mesaje ca „Breverse“ - adică anularea Brexitului -, „Brexitul este o prostie“ sau „Campania Leave a minţit“, transmite AFP, potrivit news.ro.

„Noi iubim UE“, strigau manifestanţii.

„Eu vreau să rămân în Uniunea Eurpeană. Putem face ceva atât timp cât articolul 50 nu este activat“, a spus pentru AFP David, unul dintre manifestanţi, îmbrăcat în galben şi albastru, culorile steagului european, referindu-se la articolulul din Tratatul de la Lisabona care permite declanşarea procesului ieşirii din UE.

„Am luat o decizie proastă din cauza minciunilor campaniei pro-Brexit. Eu vreau să ne revizuim decizia“, declară Casey, în vârstă de 37 de ani, cu o coroană de flori galbene şi albastre pe cap, care ţine în mâini o imensă inimă gobflabilă.

„Toată lumea ştie că, în cazul unui nou referendum, vom vota să rămânem“, afirmă Nicholas Light, în vârstă de 82 de ani, care adaugă că „zeci de mii de persoane nu au votat pentru a ieşi sau rămâne în UE, ci împotriva Guvernului“.

image

FOTO Twitter @JWALondon

Pe culoarele puterii, favoriţii la succesiunea premierului demisionar David Cameron din cadrului Partidului Conservator (Tory, la putere), exercită presiuni în vederea amânării declanşării procesului prin care Regatul Unit urmează să părăsească blocul Celor 28.

Candidatul Michael Gove a declarat vineri că „nu se aşteaptă“ ca articolul 50 să fie invocat anul acesta, un ecou al unor declaraţii similare ale rivalei sale Theresa May, favorită în cursa pentru succesiunea lui Cameron.

Însă liderii UE au îndemnat la un divorţ rapid, de teama impactului viitorului nesigur al Marii Britanii asupra creşterii economice şi unui eventual efect de domino în rândul statelor membre eurosceptice.

„Decizia a fost luată, nu poate fi amânată şi nici anulată“, a subliniat preşedintele francez Francois Hollande vineri, la marcarea a 100 de ani de la Bătălia de pe Somme.

Un Brexit rapid „va permite să se evite toate incertitudinile şi instabilitatea, în special în domeniile economic şi financiar“, a adăugat el. „Cu cât mai repede, cu atât mai bine“, a rezumat Hollande.

Rezultatul referendumului de săptămâna trecută a aruncat pieţele financiare în criză, înghiţind acţiuni în valoare de miliarde în întreaga lume şi trimiţând lira sterlină la cel mai scăzut nivel faţă de dolar din ultimele trei decenii.

Guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney a sugerat joi că ar putea declanşa măsuri monetare de stimulare vara aceasta şi a declarat că perspectivele economice s-au „deteriorat“ după ce britanicii au votat pentru ieşirea din UE.

Alt indiciu al repercusiunilor dure este faptul că Guvernul a avertizat că va renunţa la promisiunea unui excedent bugetar până în 2020, iar compania aeriană low cost EasyJet a anunţat un plan de urgenţă care să-i protejeze operaţiunile în Europa.

image

Caricatură ce-i înfăţişează pe euroscepticul Nigel Farage (stânga) şi fostul primar al Londrei Boris Johnson (dreapta), doi susţinători ai ieşirii Marii Britanii din UE FOTO Twitter @JWALondon

„Mincinoşii, mincinoşii“

Referendumul a polarizat profund Marea Britanie. Alegătorii din Scoţia, Irlanda de Nord şi Londra au votat pentru rămânerea în UE, iar alţi 52% dintre britanici au ales Brexitul în Anglia şi Ţara Galilor.

Rezultatul strâns al consultării a provocat furia britanicilor eurofili, iar peste patru milioane de oameni au semnat o petiţie în care cer un nou referendum.

Mii de persoane s-au adunat marţi în Trafalgar Square, la Londra, în pofida unei ploi torenţiale, pentru a-şi exprima furia faţă de rezultatul referendumului de la 23 iunie, într-un marş către Westminster.

„Mincinoşii, mincinoşii!“, a scandat marţi mulţimea în faţa Parlamentului, îndemnându-i pe aleşi să-şi „facă treaba“ şi „să voteze împotriva“ rezultatului referendumului.

Potrivit unui sondaj realizat pentru emisiunea Newsnight de la BBC, 16% dintre alegători cred că Marea Britanie va rămâne în Uniune, iar alţi 22% au afirmat că nu ştiu dacă regatul va părăsi blocul european.

Ministrul de Interne Theresa May, creditată că-i va succede lui Cameron în septembrie după ce a raliat zeci de parlamentari în campania sa, le-a dat asigurări susţinătorii „Leave“ că va respecta rezultatul consultării.

Deputaţii conservatori urmează să reducă, în zilele următoare, la doi numărul candidaţilor, într-o serie de voturi, iar cei doi urmează să străbată ţara pentru a le cere votul celor aproximativ 150.000 de membri de partid.

Gove, care i-a spulberat joi speranţele colegului său de campanie împotriva UE Boris Johnson la conducerea partidului şi Guvernului, a pus la îndoială faptul că May va putea conduce ţara după ce a susţinut tabăra „Remain“, notează AFP, potrivit news.ro.

„Cea mai potrivită persoană să scoată ţara din Uniunea Europeană este cineva care a militat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană“, a subliniat el.

„Eu voi pune capăt liberei circulaţii (a cetăţenilor UE în Marea Britanie, n. red.), voi introduce un sistem bazat pe puncte, în stil australian, pentru imigraţie şi voi reduce numărul“ imigranţilor, a promis Gove.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite