VIDEO Ciclonul Zorba a făcut ravagii în Grecia
0Satele şi oraşele din regiunea Messinia din Peloponez au fost lovite de ciclonul Zorbas, care a provocat inundaţii şi alunecări de teren. Drumurile, străzile, casele şi magazinele fiind inundate, în special în zonele Corinthos, Koroni, Finikounda şi Methoni, scrie presa greacă.
Oamenii spun că este cea mai puternică furtună pe care au trăit-o vreodată. Valuri imense au făcut una cu pământul terasele de la malul mării, bărcile din porturi au fost scufundate şi falezele inundate. Rafale de 100 de kilometri pe oră au pus la pământ copacii şi au luat pe sus acoperişurile caselor.
Furtuna a lovit cu furie insulele, după care a ajuns în partea continentală, unde a făcut prăpăd. A plouat atât de mult, încât râurile au ieşit din matcă, iar de la munte au venit viituri puternice, care au măturat totul în cale, inclusiv maşinile.
Furtuna Zorba a speriat ieri turiştii de pe insula Santorini. Oamenii s-au înghesuit cu sutele în porturile din care pleacă vapoarele spre teritoriul continental al Greciei. În Kalamata, valurile uriaşe au inundat ţărmul şi au pus oamenii pe fugă. A fost cod roşu de furtuni în Creta, Peloponez, insulele Ionice şi în Attica, regiunea unde se află şi Atena.
Autorităţile au închis zeci de drumuri din centrul şi nordul Peloponezului, iar oraşul Argos a fost inundat după ce apa a trecut peste barajele a două râuri din apropiere.
Atena şi regiunea Attica au fost lovite în după-amiaza zilei de sâmbătă. Vechea autostradă naţională din vestul regiunii, lângă oraşul Mandra de pe litoral, unde inundaţiile de anul trecut au luat 23 de vieţi, a fost închisă traficului.
Anterior, ciclonul a lovit coastele sudice ale Peloponezului, dărâmând copacii şi scufundând vasele de pescuit şi iahturile.
Zona cea mai grav afectată a fost Messinia, în sud-estul peninsulei Peloponez, unde capitala Kalamata şi satele de pe litoral, Methoni şi Finikounda, fiind inundate de valuri.
Într-un filmuleţ postat pe site-ul greekreporter se poate observa cum puterea ciclonului îşi face simţită prezenţa cu furie. Ambarcaţiunile sunt răsturnate şi aduse la ţărm, vântul străpunge barurile de pe plajă şi umbrelele sunt luate de vânt, în timp ce apa acoperă plaja.
Zorbas a lovit Peloponezul sâmbătă dimineaţa, cu ploi torenţiale şi valuri care s-au abătut asupra oraşelor de pe litoral, precum Methoni, Finikounda, Koroni şi Kalamata, viteza vântului ajungând până la 90 km/ h.
Methoni este o destinaţie turistică populară, renumită pentru castelul său veneţian, spălat de mare, lângă o frumoasă plajă de câţiva metri lungime.
Furtuna va crea probleme şi în Turcia, unde, pe lângă rafale de vânt puternice, sunt aşteptate precipitaţii puternice, care, cel mai probabil, vor duce la inundaţii şi alunecări de teren.
În acest weekend, o furtună puternică şi neobişnuită a lovit estul Mării Mediterane, furtuna hibridă, denumită "Medicane", are caracteristici similare cu uraganele şi taifunele.
Potrivit unui studiu publicat în 2011, doar aproximativ două astfel de fenomene apar pe an. Aceste furtuni puternice au loc de obicei în lunile septembrie şi octombrie, când temperaturile la suprafaţa apei din Marea Mediterană sunt încă destul de calde, deşi pot apărea în orice moment al anului.
Furtuna a provocat inundaţii în Tunisia şi Libia în ultimele zile, înainte de a se deplasa spre nord de Marea Mediterană spre Europa. Ciclonul a lovit vineri, în largul coastei siciliene, în special în provinciile Siracuza, Catania şi Calabria, apoi mai multe zone din Grecia şi Turcia au căzut ploi abundente, iar vântul a făcut ravagii.
Furtuna a măturat vineri prin Italia, unde a provocat pagube importante. Valuri asemătoare cu un tsunami s-au format în porturile siciliene. Mai multe bărci ancorate într-un golf din Acireale au fost distruse de apă. Valurile au ajuns până la şoseaua de coastă, iar traficul a fost îngreunat timp de mai multe ore.
Mai multe linii maritime au fost închise, în timp ce cursele aeriene au aterizat sau decolat cu întârziere, din cauza furtunii. Au fost câteva ore de acalmie, iar feriboturile s-au umplut de turiştii care şi-au încheiat vacanţele mai repede din cauza vremii proaste.
Din fericire, furtuna a fost îndepărtată de curenţii de aer şi nu va ajunge în sud-estul Europei.