Vicepreşedintele Comisiei Europene: UE nu va conveni cu Turcia returnarea automată a migranţilor; fiecare caz va fi evaluat individual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicarea unui eventual acord UE-Turcia privind criza migraţiei nu va implica nici expulzări colective ale migranţilor şi nici returnarea lor automată către Turcia, situaţia fiecărui migrant urmând să fie analizată de la caz la caz înaintea oricărei decizii de expulzare a lor, a indicat miercuri prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, citat de agenţiile AFP, Reuters şi EFE, preluate de agerpres.ro.

„Toată lumea va beneficia de posibilitatea de a prezenta o cerere de azil, de posibilitatea de a face apel' dacă ea este respinsă, a declarat Timmermans. 'Nu vom întoarce spatele refugiaţilor, pentru că ei vor avea garanţia că vor primi protecţie internaţională, indiferent că va fi în UE sau în Turcia“, a completat el.

Invitat la summitul european desfăşurat săptămâna trecută, premierul turc Ahmet Davutoglu a avansat o serie de solicitări care au fost incluse într-un preacord asupra căruia liderii europeni vor trebui să ia o decizie la Consiliul European care se va desfăşura joi şi vineri, la Bruxelles.

Astfel, Davutoglu a condiţionat readmisia migranţilor care pleacă din ţara sa înspre Europa — prin Grecia — de preluarea de către UE direct din Turcia a unui număr de refugiaţi sirieni egal cu cel al migranţilor readmişi pe teritoriul turc. În plus, el a cerut suplimentarea cu încă trei miliarde de euro a ajutorului financiar european oferit Turciei până în anul 2018, în plus faţă de cele trei miliarde deja promise de UE.

 Rămân de asemenea valabile solicitările Turciei privind accelerarea procesului de integrare europeană şi liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci, Ankara dorind să fie deschise rapid cinci noi capitole de negociere, iar vizele să fie eliminate la sfârşitul lunii iunie.

Dar mai multe organizaţii internaţionale, mai ales ONU, consideră că returnarea migranţilor ar contraveni dreptului internaţional, iar precizarea lui Timmermans vine în întâmpinarea acestor temeri, el insistând că orice acord încheiat de UE cu Turcia va fi conform cu legislaţia internaţională.

Pe de altă parte, unii reponsabili europeni s-au declarat împotriva concesiilor care ar fi făcute preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Referindu-se la aceste ultime aspecte, prim-vicepreşedintele CE a susţinut că, pentru a beneficia de regimul liberalizării vizelor, Turcia trebuie să implementeze o serie de măsuri până la sfârşitul lunii aprilie. În ceea ce priveşte deschiderea de noi capitole de negociere pentru aderarea Turciei la UE, el a spus că pentru acest demers este nevoie de acordul celorlalte state membre, aluzie la opoziţia Ciprului. Cât despre respectarea drepturilor omului în Turcia, Timmermans a apreciat că pe măsura avansării procesului de aderare a Turciei la blocul comunitar se va ţine cont şi de acest element.

Deşi a fost primit cu unele critici, proiectul înţelegerii cu Turcia este sprijinit de mulţi lideri europeni, inclusiv de cancelarul german Angela Merkel. De altfel, unele ziare germane au sugerat că acest preacord ar fi fost pregătite în prealabil de Germania şi Turcia, cotidianul Bild vorbind chiar despre un 'plan Merkel'. Într-o intervenţie avută miercuri în faţa Bundestagului, şefa guvernului de la Berlin a susţinut din nou încheierea unui acord cu Turcia pentru soluţionarea crizei migraţiei şi a cerut ca migranţii ce ar urma să fie preluaţi direct din Turcia să fie redistribuiţi între statele UE prin noi cote obligatorii. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite