Vatileaks 2: Club de gay, saloane de masaj dubioase, în proprietăţi deţinute de Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietăţi deţinute de Vatican la Roma adăpostesc saune şi saloane de masaj dubioase, potrivit celor mai recente şi jenante dezvăluiri pentru Biserica Catolică. Oficiali ai Vaticanului au permis ca aceste proprietăţi să fie închiriate deşi ştiau că acestea adăpostesc adevărate bordeluri.

Printre proprietăţile menţionate unele sunt situate pe o stradă din apropierea Parlamentului italian, iar un solar lângă Piazza Barberini, potrivit presei italiene. Congregaţia pentru Propagarea Credinţei deţine sute de proprietăţi de lux în centrul Romei, în valoare de mai multe sute de milioane de euro.

În urmă cu doi ani, Vaticanul a cumpărat, cu 23 milioane de euro o parte a unei clădiri din Roma, situată în via Carducci 2, unde se află Europa MULTICLUB, cea mai mare saună pentru gay din Europa.

image

În luna septembrie, Papa Francisc declara că practica de închiriere a unor clădiri religioase este foarte frecventă în Europa, iar acest lucru face rău Bisericii. „Dacă Biserica nu este angajată în activitatea care îi este hărăzită, a explicat Papa Francisc, „atunci este timpul să plătească partea lor echitabilă de impozite“! 

Papa Francisc a mai spus că este dezamăgitor faptul că anumite biserici au fost scutite de taxe, iar banii strânşi au fost utilizaţi în scopurile personale de cei care le conduc. Declaraţiile Papei au creat adevărate controverse în Italia, cu toate că bisericile au început să plătească taxe pentru profitul lor, din 2013. Biserica din Italia deţine peste 100.000 de clădiri, inclusiv sute de şcoli, universităţi, clinici private, locuinţe particulare, hoteluri, restaurante şi centre de sport.

Justiţia Sfântului Scaun a deschis o anchetă în legătură cu presupusa complicitate a doi jurnalişti italieni în divulgarea de informaţii şi documente confidenţiale şi examinează alte persoane pentru o eventuală complicitate, potrivit unui comunicat difuzat miercuri, citat de  AFP .

Cei doi jurnalişti, Gianluigi Nuzzi şi Emiliano Fittipaldi, au publicat săptămâna trecută două cărţi care relatează despre dezordinea şi deturnarea de fonduri de la Vatican, dezvăluind modul de viaţă luxos al unor cardinali, lucrări ce se bazează pe scurgeri de documente în interiorul micului stat. 

Prelatul spaniol Lucio Angel Vallejo Balda şi consultanta italiană Francesca Immacolata Chaouqui au fost arestaţi în urmă cu zece zile pentru că s-ar fi aflat la originea scurgerii de documente strânse în cadrul comisiei de experţi privind finanţele Vaticanului, constituită în 2013 la cererea Papei. Chaouqui a fost însă eliberată datorită colaborării sale cu justiţia. 

„Jandarmeria Vaticanului i-a semnalat magistraturii activitatea jurnaliştilor Nuzzi şi Fittipaldi, cu titlul de posibilă complicitate în delictul de divulgare de informaţii şi documente confidenţiale ale Vaticanului, prevăzut în legea din 13 iulie 2013“, se precizează în comunicatul părintelui Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun. 

Anchetatorii Vaticanului examinează, de asemenea, poziţiile altor persoane, care, prin funcţiile lor, s-ar putea să fi cooperat pentru achiziţionarea documentelor confidenţiale în cauză, în cadrul acestui scandal denumit „Vatileaks 2“, după „Vatileaks“, care a slăbit în 2012 Pontificatul lui Benedict al XVI-lea. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite