Un muzeu elveţian a acceptat moştenirea lăsată de un nazist: tablouri confiscate de la evrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelius Gurlitt a acceptat, înainte de moartea sa, să colaboreze cu poliţia, încercând se descopere proprietarii de drept ai picturilor FOTO Famous Pictures/BBC
Cornelius Gurlitt a acceptat, înainte de moartea sa, să colaboreze cu poliţia, încercând se descopere proprietarii de drept ai picturilor FOTO Famous Pictures/BBC

Muzeul de Artă din Elveţia a fost de acord să accepte sute de lucrări lăsate moştenire de iubitorul de artă Cornelius Gurlitt, fiul dealerului de artă al lui Hitler. Însă, multe dintre obiectele de artă vor rămâne în Germania până când li se va identifica proprietarul de drept, anunţă BBC.

Gurlitt, fiul dealerului de artă a lui Adolf Hitler, a adunat o colecţie nepreţuită de lucrări, inclusiv tablouri semnate de Picasso şi Monet. El a decedat în mai, la vârsta de 81 de ani, numind Muzeul de Artă din Berna „singurul moştenitor“.

În februarie 2012, autorităţile bavareze au preluat 1.280 de obiecte de artă din apartamentul lui Gurlitt din Munchen, ca parte a unei probe într-un proces de evaziune fiscală. Descoperirea, care nu a fost făcută publică până în noiembrie 2013 a atras o dispută legală cu privire la lucrările luate ilegal de la evrei de nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Povară istorică“

Directorul muzeului elveţian, Cristoph Schaeublin, a declarat într-o conferinţă de presă ţinută la Berlin, că muzeul va accepta colecţia. Însă, „nicio lucrare care este suspectată că a fost furată“ nu va intra în muzeu, a adăugat el.

Muzeul a promis că va colabora cu autorităţile germane pentru a se asigura că „orice obiect de artă din colecţie care a fost furat“ va fi înapoiat proprietarilor de drept. 

Decizia consiliului fundaţiei n-a fost uşoară şi cu siguranţă că nu ne-am simţit triumfători la câştigarea acestei moşteniri. Am fi complet deplasaţi să ne bucurăm, mai ales luând în considerare povara istorică cu care este încărcată această colecţie“, a declarat luni Cristoph Schaeublin.

Tatăl lui Cornelius Gurlitt, Hildebrand, a avut ordin să se ocupe de lucrările confiscate de la evrei sau de cele pe care naziştii le considerau „degenerate“ şi să le scoată din muzeele germane. Printre aceste lucrări există tablouri semnate de Renoir, Picasso, Chagall, Nolde şi Liebermann.

O unitate de poliţie germană investighează colecţia de artă potrivit solicitărilor descendenţilor proprietarilor originali ai colecţiei. 

Cornelius Gurlitt a refuzat iniţial să renunţe la tablouri, dar apoi şi-a schimbat părerea, fiind de acord să coopereze cu autorităţile germane în stabilirea provenienţei colecţiei şi în returnarea lor, dacă se poate dovedi că au fost furate. Însă, unul dintre verii săi, Uta Werner, în vârstă de 86 de ani, a declarat vineri că va contesta sănătatea mintală a lui Cornelius la momentul decesului acestuia, atunci când a numit muzeul elveţian ca fiind singurul moştenitor, conchide BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite