UE vrea să impună reguli mai stricte referitor la aprovizionarea cu medicamente pentru a fi evitată dependenţa de autocraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Pixabay
Foto Pixabay

Producătorii de medicamente s-ar putea confrunta cu reguli mai stricte pentru a asigura aprovizionarea cu produse medicale în Uniunea Europeană, au declarat marţi oficialii UE. Prin această măsură, blocul comunitar încearcă să-şi reducă importurile de produse farmaceutice din China şi alte „autocraţii” străine, relatează Reuters.

Cele 27 de state membre s-au confruntat la începutul pandemiei de COVID cu probleme în ceea ce priveşte obţinerea de medicamente care proveneau din China şi India. Acest lucru a fost cauzat de diminuarea proviziilor pe fondul blocajelor naţionale şi al restricţiilor privind exporturile.

„Trebuie să ne actualizăm legislaţia pentru a acoperi lipsurile noastre în ceea ce priveşte obligaţia mai puternică de aprovizionare şi o mai mare transparenţă în lanţul de aprovizionare”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, în cadrul unei reuniuni în Slovenia a miniştrilor pentru sănătate din UE.

Noile reguli au ca scop reducerea dependenţei UE de produse medicale provenite din alte continente

Modificarea normelor în privinţa aprovizionării cu medicamente vizează, de asemenea, reducerea dependenţei Uniunii Europene în ceea ce priveşte ingredientele care sunt folosite pentru producerea medicamentelor şi care provin din străinătate.

Comisia europeană a estimat că două treimi din oferta globală a produselor medicale este concentrată în China şi India.

„Criza a arătat că suntem prea dependenţi de China şi de alte ţări terţe atunci când vine vorba de produse farmaceutice", le-a declarat ministrului german al sănătăţii, Jens Spahn, reporterilor înainte de întâlnirea din Slovenia.

Criza COVID-19 a forţat UE să crească independenţa famaceutică, nevoia de bunuri medicale fiind accentuată.

Schimabarea trebuie să ţină cont de sistemul prin care funcţionează industria farmaceutică

Un oficial al UE a spus că producătorilor de medicamente li se pot oferi stimulente pentru a inova, cu condiţia să accepte obligaţii mai stricte de aprovizionare în întreaga Uniune Europeană.

Producătorilor de medicamente li se cere deja să asigure aprovizionarea minimă cu medicamente, dar obligaţiile variază de la un stat membru la altul şi sunt considerate a nu fi suficient de stricte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite