UE pune în aplicare încă un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru anexarea a patru teritorii ucrainene

0
Publicat:

Ţările Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord politic pentru a pune în aplicare al optulea pachet de sancţiuni comunitare împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, de această dată ca răspuns la anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene, transmite EFE, citată de Agerpres.

Un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia, pentru anexarea teritoriilor ucrainene FOTO Shutterstock
Un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia, pentru anexarea teritoriilor ucrainene FOTO Shutterstock

"Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noile sancţiuni împotriva Rusiei: un răspuns contondent al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către (preşedintele rus Vladimir) Putin", a anunţat preşedinţia cehă prin rotaţie a Consiliului UE, într-un mesaj postat pe Twitter.

Interdicția de a furniza servicii de IT

Potrivit mesajului de pe Twitter al preşedinţiei cehe, pachetul include: interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol şi o interzicere a serviciilor aferente; extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor - produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc.; interdicţia de a furniza servicii de IT, inginerie şi juridice entităţilor ruse şi o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie; o extindere a regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie (două dintre cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia - n.r.).

Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei. Rusia a anunţat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina. Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative. 

Putin, avertizat de Stoltenberg să nu folosească arme nucleare

Vladimir Putin a oficializat pe 30 septembrie anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk Herson și Zaporojie, care reprezintă circa 18% din teritoriul țării vecine. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat anexarea „ilegală şi ilegitimă“ de către Rusia a patru regiuni din Ucraina şi a avertizat Moscova să nu folosească arme nucleare în acest conflict.

„Ucraina are dreptul să recupereze cu forţa aceste teritorii acum ocupate şi noi o vom sprijini să continue eliberarea acestor teritorii“, a declarat el într-o conferinţă de presă la Bruxelles, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite