UE oferă Ucrainei 500 de milioane de euro pentru educație, locuințe și agricultură

0
Publicat:

Comisia Europeană și Ucraina au semnat, luni, o convenție cu privire la un ajutor în valoare de 500 de milioane de euro care va fi destinat agriculturii, locuințelor și educației persoanelor strămutate, relatează News.ro menționând AFP.

Școală distrusă în Nikolaev. FOTO Profimedia (Arhivă)
Școală distrusă în Nikolaev. FOTO Profimedia (Arhivă)

Finanțarea, care a fost anunțată de executivul Uniunii Europene în marja unei întruniri a Consiliului de Asociere UE-Ucraina la care a participat prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal, face parte din angajamentele asumate în primăvară. 

Acesta este cel de-al optulea Consiliu de Asociere UE-Ucraina și primul de când țara a căpătat statutul de candidată la blocul comunitar, în luna iunie. 

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a avut o întâlnire cu vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic în care au vorbit despre „întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei şi integrarea Ucrainei pe piaţa energetică a UE”. 

Șmîhal a militat, pe contul său de Telegram, pentru „introducerea unui embargo energetic total împotriva Rusiei”. 

Exporturile de energie electrică din Ucraina pot înlocui volume considerabile de importuri de gaze ruseşti”, a afirmat el. 

În prezent, capacitatea comercială este de 300 de megawaţi, în timp ce capacitatea noastră de export este de până la 2.000 de megawaţi”, a mai declarat premierul ucrainean. 

Totodată, premierul ucrainean a menționat că Ucraina are „cele mai mari zăcăminte subterane pentru stocarea gazului şi ar putea deveni seiful Europei pentru gaz”. 

În aceeași ordine de idei, Șmîhal a precizat că Guvernul ucrainean „aspiră să accelereze integrarea pe piaţa energetică a UE”, în urma primirii statului de candidat la Uniunea Europeană. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite