UE activează procesul de sancţiuni şi împotriva Ungariei pentru încălcari ale statului de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălcările statului de drept, de data aceasta cele din Ungaria, i-au determinat pe eurodeputaţii „să activeze procesul de sancţiuni”.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a recomandat luni activarea procedurii articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene împotriva Ungariei pentru încălcarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene sub guvernarea lui Viktor Orban.

   

Documentul, care se bazează pe opiniile unui mare număr de experţi şi de reprezentanţi ai unor instituţii naţionale şi europene, arată că acţiunile guvernului condus de Viktor Orban au condus la o deteriorare serioasă în ce priveşte statul de drept, democraţia şi drepturile fundamentale. 

Raportul mai constată că, în Ungaria, independenţa justiţiei, libertatea de exprimare şi a presei, libertatea instituţiilor academice sunt în pericol, şi arată spre corupţia la nivel de stat şi relele tratamente aplicate migranţilor şi solicitanţilor de azil. 

Raportul LIBE a fost adoptat după ce parlamentul de la Budapesta a votat, săptămâna trecută, un pachet de legi antiimigraţie. 

„Decizia europarlamentarilor este o provocare pentru cea mai puternică alianţă politică a Europei, Partidul Popular European, grupul din care fac parte şi Angela Merkel şi Jean-Claude Juncker şi care a fost acuzat că-l legitimează” pe premierul ungar prin faptul că păstrează formaţiunea Fidesz în rândurile sale. 

Plenul Parlamentului European se va pronunţa în acest caz în septembrie, precizează EUobserver, cu menţiunea că o iniţiativă similară a fost lansată împotriva Poloniei, în decembrie anul trecut, de către Comisia Europeană.

Raportul privind situaţia statului de drept în Ungaria, adoptat cu 37 de voturi pentru şi 19 împotrivă, cheamă statele membre să deschidă o procedură disciplinară împotriva acestui stat, constatând „un risc clar de încălcare gravă a valorilor Uniunii Europene”. 

În decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului adoptarea aceleiaşi măsuri în cazul Poloniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite