Ucrainenii lovesc în spatele liniilor rusești și caută puncte slabe în linia de apărare a Rusiei în pregătirea contraofensivei

0
Publicat:

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului din Washington notează că Forțele Armate ale Ucrainei lovesc în spatele liniilor rusești în regiunile Lugansk și Zaporojie, pregătind contraofensiva. Loviturile au fost efectuate, în special, în aşezările Rubijne şi Troițke.

Soldați ucraineni în Bahmut Foto Profimedia
Soldați ucraineni în Bahmut Foto Profimedia

De asemenea, ISW raportează consolidarea activităților de sabotaj în spatele liniilor armatei ruse.

„Surse ruse au susținut că pe 14 aprilie, forțele ucrainene au continuat activitățile de recunoaștere de-a lungul liniei Kupiansk-Svatovie”, relatează ISW. Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că în prezent au loc bătălii sângeroase fără precedent în suburbiile orașului Bahmut, informează Interfax-Ucraina.

În ciuda lipsei de muniție și a așteptării unui ajutor material din partea partenerilor occidentali, armata ucraineană testează apărarea rusă pentru a-i găsi vulnerabilitățile înainte de mult așteptata contraofensivă.

La o poziție aflată la puțin mai mult de un kilometru de tranșeele rusești, un sergent ucrainean a cooperat cu colegii dintr-o altă unitate, care folosește drone comerciale pentru a monitoriza forțele ruse, a identifica punctele slabe și a planificat lovituri pentru distrugerea fortificațiilor.

„Le testăm. Și, bineînțeles, ei fac același lucru cu noi”, a spus sergentul, descriind mici operațiuni care vizează identificarea pozițiilor de luptă rusești și evaluarea răspunsului acestora.

Sergentul ucrainean a acceptat să vorbească cu Washington Post cu condiția ca el să fie identificat doar după gradul său și indicativul de apel „Boxer”.

Potrivit lui Boxer, operațiunile mici pregătesc unitatea sa pentru o ofensivă la scară largă, în timp ce armata ucraineană așteaptă mai multe muniții și echipamente grele.

„Este mai bine să nu permitem trupelor ruse să sape, astfel încât să ne fie mai ușor să le dislocam”, a spus el.

Ofensiva de primăvară așteptată este adesea văzută ca ultima oportunitate pentru Ucraina în acest an de a-și recupera teritoriul de sub ocupația rusă. Și acesta este aproximativ o cincime din țară. Dar operațiunea este întârziată din cauza condițiilor meteorologice, a aprovizionării lente cu echipamente și a lipsei de muniție. Din această cauză, există tot mai multe temeri că situația ar putea ajunge într-un impas.

Contraofensiva planificată este și mai complicată de scurgerea a zeci de documente militare și de informații de la Pentagon , care descriau detalii despre starea armatei ucrainene și capacitățile acesteia, inclusiv slăbiciuni în apărarea antiaeriană, care ar putea forța comandamentul să schimbe planurile. Dacă Kievul nu va putea să recâștige un teritoriu semnificativ și să consolideze sprijinul țărilor occidentale, mulți ucraineni se tem că vor fi obligați să negocieze cu Rusia dintr-o poziție dezavantajoasă.

„Cel mai mult sunt îngrijorat de minele antipersonal. Nu le putem vedea cu dronele noastre.“

Sergentul din regiunea Donețk se află în aceeași poziție în tranșee de mai bine de șase luni.

„Le recunoaștem deja vocile. Noaptea, auzim o mulțime de strigăte de bețiv, mai ales înjurături”, spune el despre soldații ruși care stau la puțin mai mult de un kilometru distanță de el.

Un alt comandant, care este staționat la periferia orașului Bahmut, a vorbit și despre efectuarea unor operațiuni similare pentru verificarea apărării ruse.

„Am văzut soldați ruși mobilizați recent, care au fost aduși doar pentru a săpa tranșee. Își întăresc bine pozițiile, își întăresc pozițiile cu tot ce găsesc: lemne, chiar și gunoi”, a spus căpitanul de 24 de ani cu indicativul „Métis”, care este responsabil cu planificarea operațiunilor și strângerea de informații în unitatea sa.

Într-o operațiune recentă, dronele au fost folosite inițial pentru a detecta câmpurile minate din partea rusă înainte ca două grupuri mici să fie trimise acolo.

„Rezultatele s-au dovedit a fi mult mai bune decât ne așteptam. Unii soldați au tras, dar mulți și-au părăsit pozițiile și armele”, a spus Metis.

Armata ucraineană a reușit să împingă înapoi prima linie de trupe rusești, dar ucrainenii nu au avansat și nu au încercat să-și mențină poziția.

„Moralul lor este scăzut, dar asta nu înseamnă că toate trupele ruse se vor comporta astfel. Comandanții lor sunt capabili, dar se pare că nu își pot controla forțele”, a spus căpitanul ucrainean, explicând dezertarea rușilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite