Ucrainenii au descoperit o nouă cameră de tortură în Izium: „Ziduri pline de durere”

0
Publicat:

Prizonierii ținuți în celulele umede de la subsolul unei închisori rusești improvizate din orașul ucrainean Izium au suportat mai multe tipuri de tortură.

Cameră a prizonierilor dintr-o fostă secție de poliție din Izium / Foto via BBC
Cameră a prizonierilor dintr-o fostă secție de poliție din Izium / Foto via BBC

Mikhailo Ivanovici, în vârstă de 67 de ani, spune că a trăit pe propria-i piele majoritatea acestor torturi abuzive, cum ar fi electrocutare, bătăi, oase rupte și ace introduse sub piele.

Brațul său stâng este bandajat în ghips și ținut de o fașă.

Mikhailo Ivanovich / Foto via BBC
Mikhailo Ivanovich / Foto via BBC

„M-au torturat timp de 12 zile”, spune el reporterului BBC.

„M-au bătut peste tot. Mi-au rupt brațul. Un rus îl ținea și altul îl lovea cu o țeavă. M-au bătut până la punctul în care nu mai simțeam nimic. Au folosit un curent electric în vârful degetelor — cum au ars...”

Apoi au fost acele împunse în spatele lui.

„Erau lungi și mi le-au băgat sub piele aici și aici”, spune el, făcând semn spre umeri. „Am fost luat de acolo pe jumătate mort când forțele noastre eliberaseră locul”.

Acest lucru s-a întâmplat pe 11 septembrie, când forțele ucrainene au intrat în oraș, punând capăt a peste cinci luni de ocupație rusă. În timpul ocupației, rușii au folosit orașul ca rampă de lansare pentru atacuri în Donbas și ca bază logistică cheie.

Mikhailo a fost reținut împreună cu alți civili pe care rușii i-au suspectat de sabotaj. 

„Toți cei reținuți cu mine au fost torturați”, spune el. „Uneori luau pe cineva din celule de două sau chiar de trei ori pe zi. Am văzut că cineva era cărat. Cred că era mort."

Torturile au avut loc în secția de poliție din Izium. Când a intrat echipa BBC, era dezordine, uși lipsă și ferestre explodate. Ca o mare parte din Izium, secția a fost bombardată de ruși înainte ca orașul să fie capturat.

Armă găsită într-o încăpere / Foto via BBC
Armă găsită într-o încăpere / Foto via BBC

Majoritatea celulelor, aflate la cele două etaje inferioare ale secției, sunt mici și goale, cu excepția așternuturilor murdare și a unor haine aruncate pe jos.

Într-o celulă, cineva a gravat linii pe perete, înregistrând durata captivității. „Se pare că acești pereți sunt plini de durere și suferință”, spune un soldat ucrainean.

Peretele dintr-o celulă / Foto via BBC
Peretele dintr-o celulă / Foto via BBC

Relatarea lui Mikhailo despre șocuri electrice e coroborată de alte mărturii provenite din zonele recent eliberate — inclusiv de la un fost jurnalist pe nume Maxim, care a spus că a fost reținut în aceleași celule.

„Ei atașează electrozi și dau drumul la curent, iar tu începi să tremuri”, a spus el. „Cădeam de pe scaun. Durerea era prea puternică. Era beznă totală. Ne-au torturat complet în întuneric. Aveau lămpi. Mi-am întrebat colegii de celulă cât timp am lipsit și mi-au răspuns 40 de minute. Am crezi că leșini după 15-20.”

Ucraina dorește să demonstreze că torturarea civililor - o crimă de război - a fost sistematică, nu întâmplătoare. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că „10 camere de tortură” au fost găsite în ultimele zile în zonele din provincia Harkov recapturate de forțele ucrainene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite