Ucraina. Trei pacienţi şi un medic au murit într-un incendiu la un spital care tratează cazuri cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompieri în timpul intervenţiei la spitalul din Zaporojie
Pompieri în timpul intervenţiei la spitalul din Zaporojie

Trei pacienţi aflaţi la terapie intensivă şi un medic aflat de gardă au murit în cursul nopţii de miercuri spre joi într-un incendiu izbucnit într-un spital care tratează cazuri cu COVID-19, în oraşul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a anunţat joi, 4 februarie, guvernatorul regional citat de Reuters.

Potrivit lui Oleksandr Staruh, focul a izbucnit la primul nivel al spitalului, unde se aflau pacienţi pe ventilare mecanică.

Alţi opt pacienţi au fost evacuaţi, a menţionat guvernatorul. Au fost lansate investigaţii pentru a stabili cauzele incendiului.

În Ucraina, ţară cu circa 42 milioane de locuitori, numărul raportat de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei este de peste 1,2 milioane, cu 23.229 de decese. 

Ucraina va primi în februarie 117.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva coronavirusului, în cadrul programului COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a anunţat sâmbătă Viktor Liaşko, adjunct al ministrului sănătăţii, citat de Reuters.

Conform aceluiaşi oficial, în prima jumătate a anului Ucraina aşteaptă şi cel puţin 2,2 milioane, posibil 3,7 milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford.

Vaccinul Pfizer, produs în SUA, va fi distribuit imediat pentru imunizarea angajaţilor din spitale care tratează pacienţi cu COVID-19, a precizat Liaşko.

Ucraina nu a aprobat deocamdată niciun vaccin, dar a interzis săptămâna aceasta utilizarea celui rusesc Sputnik V.

Vineri, preşedintele Volodimri Zelenski apreciase că programul COVAX, în cadrul căruia Ucraina ar urma să primească opt milioane de doze de vaccin, nu asigură necesarul Ucrainei, care are o populaţie de 41 de milioane. Liderul de la Kiev şi-a exprimat speranţa că ţara sa va primi o cantitate cel puţin dublă.

Programul COVAX al OMS este destinat statelor sărace sau cu venituri medii. Obiectivul său este de a livra anul acesta cel puţin două miliarde de doze de vaccin, pentru a putea imuniza 20% din populaţia cea mai vulnerabilă din 91 de ţări. 

Zonele controlate de separatişti în estul Ucrainei au început să vaccineze rezidenţii cu vaccinul rusesc Sputnik V, în ciuda interdicţiei sale la nivel naţional, relatează luni DPA.

Primii lucrători medicali, asistenţi sociali şi reprezentanţi ai organelor de securitate au primit vaccinul Sputnik V luni, potrivit mass-media din estul Ucrainei.

Vaccinările au loc la doar câteva zile după ce parlamentul din capitala ucraineană Kiev a interzis vaccinul rusesc.

Regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk au înregistrat mai mult de 22.000 de cazuri de coronavirus de la debutul pandemiei, cu peste 2.000 de decese asociate.

Observatorii afirmă că numărul adevărat de cazuri în regiune, locuită de aproximativ 3,6 milioane de persoane, este probabil mult mai mare.

ONU estimează că din 2014 peste 13.000 de persoane au fost ucise ca urmare a luptelor dintre forţele guvernamentale şi unităţile insurgenţilor sprijiniţi de Rusia.

Între timp, Kievul se bazează pe vaccinurile occidentale, cu primele livrări preconizate în două săptămâni. Potrivit unei prognoze a revistei britanice Economist, vaccinurile nu vor fi disponibile pe scară largă în Ucraina până în 2023.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite