Ucraina lansează un apel la crearea de interceptoare care să doboare dronele de supraveghere rusești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina intenționează să construiască drone interceptoare cu ajutorul cărora ar putea doborî drone de supraveghere rusești într-o manieră economică, ceea ce i-ar permite să-și conserve rachetele de apărare aeriană, relatează Insider.

Atac cu drone asupra Harkovului FOTO PROFIMEDIA
Atac cu drone asupra Harkovului FOTO PROFIMEDIA

Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, a anunțat că vrea să înceapă lucrul la drone interceptoare care să contracareze dronele rusești de supraveghere, în special modelele Orlan, SuperCam și ZALA

În numele programului guvernamental Brave 1 de inovare în domeniul apărării, Fedorov a cerut ajutorul inginerilor pentru a dezvolta drone interceptoare drept alternativă la rachetele sol-aer pe care Ucraina nu vrea să le mai irosească pe dronele rusești.

Acesta trebuie să poată zbura cu până la 150 de kilometri pe oră și până la o înălțime de până la 1.500 de metri. Totodată, ar trebui să poată primi informații preliminare despre o țintă, să o decoleze și să o localizeze rapid și apoi să elimine drona inamică.

Acest sistem, a explicat Fedorov, ar oferi Ucrainei un instrument mai ieftin în arsenalul său pentru distrugerea aeronavelor fără pilot rusești de recunoaștere care funcționează ca „ochi pentru artileria rusă și dronele de atac” FPV.

Apelul lui Fedorov vine în contextul în care stocurile de rachete interceptoare pentru sistemele de apărare aeriană sunt în scădere și acesta trebuie conservate pentru a contracara munițiile ghidate cu precizie precum rachetele lansate asupra orașelor ucrainene în combinație cu drone kamikaze. Rusia a mărit atât intensitatea, cât și frecvența atacurilor sale aeriene cu rachete și drone în ultimele luni.

Aceste atacuri silesc Ucraina să limiteze acoperirea apărării aeriene de-a lungul liniei frontului și să se concentreze asupra apărării orașelor.

Războiul dronelor

Dronele au jucat un rol esențial în război și Ucraina a dezvoltat cu prioritate aceste sisteme pe care le-a folosit cu succes pentru a compensa inferioritatea în materie de soldați și armament și, în ultima vreme, deficitul de muniție.

Ucraina nu este la primul proiect de dezvoltare a dronelor care pot vâna și doborî alte drone.

Anterior, a creat un sistem pentru vânarea dronelor iraniene Shahed, un sistem de apărare anti-drone cumpărat cu fonduri adunate prin platforma de crowdfunding UNITED24. Acesta eliberează drone interceptoare dotate cu plase care capturează drona inamică, după care eliberează o parașută pentru a o coborî încet și a evita explozia.

„Aceste sisteme anti-drone pot detecta dronele inamice, bloca semnale GPS, intercepta aparate în aer”, se arată într-un clip care prezintă aceste sisteme ca „vânătoare de Shahed”.

Ucraina și Rusia folosesc intens dronele atât pentru a colecta informații, cât și pentru a efectua lovituri asupra pozițiilor inamice ș a ataca prin surprindere forțele inamice. 

Confruntare între un robot și o dronă

O filmare recentă făcută publică de Brigada Separată Mecanizată 47 a surprins o „bătălie” între drone ucrainene FPV și roboți rusești (UGV) echipați cu lansatoare de grenade pe frontul de est în apropiere de orașul devastat Avdiivka.

Samuel Bendett, expert în drone și capabilități militare rusești la grupul de reflecție Center for Naval Analyses, a explicat că în Ucraina există o „proliferare rapidă" a UGV-urilor în scopuri de luptă și logistice, însă aceste aceste sisteme pot fi identificate și distruse cu ușurință de dronele care monitorizează constant câmpul de luptă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite