Ucraina cere ajutorul UE după ce jumătate din infrastructura sa energetică a fost avariată de atacurile rusești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei a fost scoasă din funcțiunile de atacurile rusești de la începutul lunii octombrie și până în prezent, a declarat vineri premierul ucrainean Denis Şmigal. Ucraina a cerut sprijin financiar suplimentar din partea UE pentru a face față situației dificile, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Ucraina avertizează că nu ar putea face iernii dacă atacurile continua FOTO Profimedia
Ucraina avertizează că nu ar putea face iernii dacă atacurile continua FOTO Profimedia

Ucraina riscă să nu facă față unor atacuri continue asupra infrastructurii sale și cere aliaților occidentali să-i furnizeze resurse pentru a putea remedia avariile la rețeaua de electricitate, încălzire și de alimentare cu apă, a relatat Politico citând un oficial ucrainean.

''Rusia îşi continuă atacurile cu rachete asupra infrastructurii civile esenţiale a Ucrainei, luptând contra populaţiei civile şi privând-o de lumină, apă, încălzire şi comunicaţii în timpul iernii'', a spus Şmigal în timpul unei conferinţe comune de presă la Kiev cu vice-preşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

''Aproape jumătate din sistemul nostru energetic a fost scos din funcţiune'', a precizat el, potrivit Agerpres.

Premierul ucrainean a cerut Uniunii Europene ''sprijin suplimentar'' energetic şi financiar pentru ca Ucraina să facă faţă situaţiei sale dificile, prin furnizarea de echipamente şi fonduri pentru achiziţia de gaze naturale şi consolidarea sectorului său energetic.

Aceasta este una dintre cele mai critice probleme pe care le discutăm cu americanii și europenii în acest moment", a declarat un consilier guvernamental ucrainean pentru Politico. "Iarna va fi foarte grea", a subliniat el.

Aproape 100 de rachete au fost lansate marți în Ucraina, potrivit autorităților ucrainene, și, cu toate că aproape trei sferturi dintre ele au fost interceptate de sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei, au fost vizate instalații energetice din aproape toate regiunile. Compania energetică de stat Ukrenergo nu a detaliat pagubele, dar a descris atacul ca fiind cel mai grav de până acum.

În regiunile de nord și de sud ale Ucrainei au fost implementate pene de curent de urgență în încercarea de a stabiliza rețeaua electrică.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus joi seară că în urma raidurilor ruseşti peste 10 milioane de persoane în continuare nu au electricitate, mai ales în regiunile Kiev, Odesa, Viniţia şi Sumî.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite