Ucraina are capacitatea militară de a elibera Crimeea, susține un oficial al administrației Biden

0
Publicat:

Nicio ofensivă nu este iminentă, dar oficialii americani se tem că un atac la scară largă care amenință stăpânirea Rusiei asupra peninsulei l-ar putea împinge pe Putin să folosească arme nucleare.

 Ucraina a dat dovadă de rezistență pe tot parcursul războiului FOTO EPA-EFE
Ucraina a dat dovadă de rezistență pe tot parcursul războiului FOTO EPA-EFE

Un oficial al administrației Biden le-a spus recent membrilor Congresului că Ucraina are capacitatea militară de a recâștiga Crimeea, dar unii oficiali sunt îngrijorați că orice ofensivă pe scară largă care amenință stăpânirea Rusiei în peninsulă l-ar putea împinge pe Vladimir Putin să folosească arme nucleare, au dezvăluit NBC News doi responsabili americani avizați.

Briefing-ul de la sfârșitul lunii noiembrie din Congres privind Ucraina a inclus discuții despre motivele pentru care Kievul va continua să aibă nevoie de arme și echipamente americane în viitorul apropiat. Cei doi au spus că un reprezentant de la Casa Albă, întrebat despre sprijinul continuu pentru armata ucraineană și dacă va încerca să recupereze Crimeea, a răspuns că Ucraina are acum capacitatea de a o lua înapoi.

Ucraina nu are niciun obiectiv pe termen scurt de a elibera Crimeea, iar o ofensivă militară nu este iminentă, dar a recunoscut că Ucraina a dat dovadă de rezistență și perseverență pe tot parcursul războiului. Oficialii administrației spun că trei lovituri mortale recente cu drone împotriva bazelor militare rusești au fost efectuate cel mai probabil de ucraineni, deși spun că încă nu este clar dacă guvernul Zelenski le-a ordonat direct.

Ucraina, atac cu drone lângă o bază aeriană din regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei FOTO Profimedia
Ucraina, atac cu drone lângă o bază aeriană din regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei FOTO Profimedia

Washingtonul și alte guverne au furnizat Kievului arme mai puternice, inclusiv artilerie HIMARS, care au provocat daune grave forțelor ruse. Percepțiile americane și occidentale despre forțele armate ale Ucrainei s-au schimbat de la invazia din februarie, când oficialii americani și europeni s-au îngrijorat că trupele rusești îi vor zdrobi pe ucraineni în câteva zile sau săptămâni. Înalți ofițeri militari americani și guvernele occidentale spun că Ucraina a dat dovadă de ingeniozitate și seriozitate în lupta cu o armată mai mare și mai bine înarmată și a încorporat rapid noi sisteme de arme furnizate de membrii NATO.

Ucrainenii „continuă să șocheze lumea cu cât de bine se descurcă pe câmpul de luptă”, a spus un oficial american.

Încrederea în abilitățile Ucrainei vine în timp ce administrația dezbate dacă să accepte cererile continue ale guvernului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru armament mai puternic, cum ar fi sistemele de rachete ATACMS și tancuri, în timp ce Kievul spune că Rusia se pregătește să trimită 200.000 de soldați noi pentru o nouă ofensivă.

„Linia roșie”

Nicio ofensivă ucraineană în Crimeea nu este considerată a fi iminentă, spun oficialii și experții. Ucraina se luptă și a pierdut teren în jurul orașului Bahmut, în est. Cele două părți sunt aproape într-un impas acolo, iar oficialii americani evaluează că, în funcție de locul în care se află acum trupele ucrainene și liniile de luptă, armata ucraineană se va deplasa spre nord-est în următoarele luni, mai degrabă decât spre sud, spre Crimeea.

Unii oficiali ai administrației discută în privat, totuși, ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina lansează o ofensivă în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o din 2014, iar oficialii americani sunt îngrijorați că Putin s-ar putea simți împins într-un colț.

Putin ar putea reacționa mai puternic la Crimeea”, a spus un oficial american.

O preocupare centrală este că o amenințare reală la adresa controlului rus l-ar putea împinge pe Putin să folosească o bombă murdară sau un alt dispozitiv nuclear. „Aceasta este linia roșie”, a spus un fost oficial american.

Totuși SUA nu au văzut niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare sau o bombă murdară acum.

În plus, o adevărată luptă pentru Crimeea ar include pierderi grele pe câmpul de luptă de ambele părți, iar eliberarea acesteia ar fi o sarcină descurajantă pentru forțele ucrainene din cauza prezenței militare masive rusești și a geografiei dificile, spun experții militari. Bătălii sângeroase au fost purtate în zonă în timpul războiului civil din Rusia și în al Doilea Război Mondial.

Peninsula, din sudul Mării Negre, este legată de Ucraina continentală printr-un istm îngust. Rusia are până la 70.000 de militari care apără partea nordică a peninsulei și sunt bine camuflați, au declarat doi oficiali americani.

 Harta cu oraşele din sud-estul Ucrainei - Centrala Nucleara Zaporojie - Mariupol -Donbas - Crimeea FOTO Shutterstock

Ucraina nu are suficiente forțe aeriene sau navale care să poată lansa atacuri eficiente împotriva forțelor ruse.

Ucrainenii ar avea perspective mai bune de a ataca alte ținte rusești de pe continent, în estul Ucrainei, unde trupele ruse sunt mai expuse, au declarat experții și un oficial american.

Dacă Ucraina face mai multe progrese împotriva forțelor ruse din estul și sudul Ucrainei, ar putea fi mai bine plasată pentru a lovi în cele din urmă Crimeea.

Atacurile nerevendicate

Unii oficiali ai administrației Biden sunt deja îngrijorați de continuarea atacurilor ucrainene în interiorul Rusiei, care ar putea provoca un răspuns mai puternic din partea lui Putin și ar putea extinde conflictul către vecinii Ucrainei.

O serie de atacuri nerevendicate au vizat forțele ruse din Crimeea încă din iulie, inclusiv o lovitură cu drone care a lovit flota rusă de la Marea Neagră la Sevastopol și explozii la un depozit rusesc de muniții. În octombrie, Ucraina a revendicat indirect deteriorarea Podului Kerci din estul Crimeei, care leagă peninsula de Rusia continentală.

Deși oficialii administrației cred că ucrainenii au efectuat cele trei lovituri recente cu drone împotriva bazelor rusești, ei nu cred că au fost făcute cu drone furnizate de SUA.

Casa Albă a fost surprinsă de lovituri, creând un moment de frustrare față de guvernul de la Kiev, așa cum s-a întâmplat după atacul Podului Kerci și uciderea fiicei lui Dughin, considerat un apropiat al lui Putin. Dar alți oficiali au spus că frustrarea ajută SUA să aibă o negare plauzibilă cu privire la un incident.

Responsabilii americani admit că Ucraina a întreprins o serie de acțiuni împotriva Rusiei fără a informa în prealabil SUA sau aliații occidentali.

Un oficial american a spus că Ucraina ia propriile decizii pe câmpul de luptă, dar Casa Albă este încrezătoare că nu va începe o operațiune extinsă precum eliberarea Crimeei fără a anunța SUA în prealabil.

Atacurile aflate în adâncul teritoriului rus, pe care Kremlinul le-a pus pe seama Ucrainei, au ridicat, de asemenea, îngrijorări la Washington și capitalele europene că Kievul ar putea să exagereze și să provoace mai multe acțiuni de escaladare din partea Rusiei și să deraieze orice șansă de negocieri de pace, au spus oficialii occidentali.

Tensiunile nucleare cu Rusia au crescut în octombrie, dar de atunci s-au calmat considerabil, au spus oficialii, și nu există evaluări ale serviciilor de informații americane conform cărora Putin intenționează să folosească o armă nucleară în acest moment.

Secretarul de stat Antony Blinken, secretarul Apărării Lloyd Austin, directorul de informații naționale Avril Haines și șeful de stat major al armatei SUA, generalul Mark Milley, au ținut, joi, 15 decembrie, o ședință cu ușile închise pentru membrii Camerei Reprezentanților pe tema Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite