Amenințări grave la adresa celor care intenționează să viziteze Spania în această vară. „Mai multă mizerie”
0Activiștii anti-turism din Spania promit acțiuni radicale în această vară, în contextul creșterii nemulțumirii față de numărul mare de vizitatori. Activiștii au început deja să blocheze locuri turistice populare și să incendieze mașini de închiriat. De asemenea, ei pregătesc un summit internațional pentru a stabili strategii comune de protest.

Luna trecută, turiștii din Ibiza au fost surprinși să găsească punctul de belvedere Es Vedra blocat cu bolovani de către proprietarii de terenuri, nemulțumiți de aglomerația constantă. Un panou de avertizare informează acum vizitatorii că accesul este restricționat, scrie Daily Mail.
În Tenerife, protestele au escaladat și au devenit violente săptămâna trecută, când activiști mascați au incendiat aproximativ 20 de mașini de închiriat în stațiunea Costa Adeje. Aceasta nu este prima acțiune agresivă împotriva turiștilor. Anul trecut au avut loc proteste în care aceștia au fost acuzați de creșterea prețurilor locuințelor și a costului vieții. Unii activiști amenință acum că vor bloca chiar și aeroporturile.
Mișcarea anti-turism capătă amploare în sudul Europei, iar în luna aprilie, la Barcelona, va avea loc o întâlnire a 15 grupuri activiste din Spania, Portugalia, Italia și Franța pentru a discuta viitoarele acțiuni.
Protestele din Spania s-au intensificat încă din vara anului trecut, când a apărut un graffiti cu mesajul „Ucide un turist”, iar sute de protestatari au invadat plaja Troya din Tenerife scandând „Mai mulți turiști, mai multă mizerie” și „Insulele Canare nu sunt de vânzare”.
În plus, în 2024, șase activiști au intrat în greva foamei în Tenerife, cerând oprirea construcției unui hotel de lux pe una dintre ultimele plaje sălbatice ale insulei, La Tejita.
În Palma de Mallorca, protestatarii au huiduit turiștii care luau masa pe terase, iar în Menorca, activiștii au blocat accesul la o plajă celebră, folosind prosoape și propriile corpuri pentru a scrie mesajul „SOS Menorca” pe nisip.
Liderii mișcării susțin că turismul de masă duce la inflație, creșterea prețurilor locuințelor și distrugerea mediului.